3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

U Gradskoj upravi Tuzla održan sastanak o upravljanju migrantskom krizom

Delegacija zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, okupljena oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH, čiji rad podržava Međunarodni republikanski institut (IRI), boravila je u utorak Tuzli, sa ciljem sagledavanja stanja vezano za upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, posebno u Tuzlanskom kantonu.Tim povodom, upriličen je sastanak sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i saradnicima u Gradskoj upravi.

“Imali smo ozbiljan razgovor o najozbiljnijoj mogućoj situaciji u Bosni i Hercegovini koje je izazvala migrantska kriza. Oko većine stvari smo se složili, dakle ova zemlja nije skrivila pomjeranje iz mnogoljudnih kontinenata kao što su Azija i Afrika. Migranti dolaze iz zemlje Evropske unije, izlaze iz Grčke u zemlje koje su van Evropske unije, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i završavaju u BiH. Ono što sam ja predložio, prvo je da izmjestimo kancelarije Službe za strance u kojoj se registruju migranti na lokaciju izvan centra grada i ja se nadam do kraja idućeg mjeseca da će biti gotove te prostorije koje su za to namijenjene i to radi Grad, to je prostor u vlasništvu Grada. Planiramo da na jednoj lokaciji bude centar za registraciju, kuhinja i ambulanta˝, kazao je Imamović.

Kako je istakao, treba organizovati međunarodnu konferenciju, jer se radi o regionalnom i globalnom problemu, te da je neophodno da se ojačaju granice Makedonije prema Srbiji, Srbije prema Bosni i Hercegovini, te da se obezbjedi sinergija. Predlaže da se migrantski centri ne smještaju u velikim centrima poput Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Mostara, Zenice, nego da se grade negdje na periferiji. ˝Ako ljudi treba da negdje prespavaju na svom putu ka zemljama Evropske unije. Ekonomski centri, centri razvoja u Bosni i Hercegovini su centri gdje se događa konkretna realizacija konkretnih projekata i ne bi ih trebalo zagušiti. Spremni smo participirati u svim potrebnim troškovima, a da ova migrantska kriza prođe što bezbolnije. Orhabrila me i ponuda federalnog premijera da je i Federacija finansijski spremna za participaciju, dakle očekujemo jednu međunarodnu konferenciju, očekujemo ojačavanje granica, očekujemo migrantske centre van velikih urbanih, privrednih, ekonomskih centara, pa prema tome i van Tuzle, a kako ne bi ni jedan centar doživio sudbinu Bihaća. Pošto migrante provode krijumčari po cijeni i do 3000 eura, očekujem da organi pravosuđa i policije te krijumčare razotkriju, optuže i osude kao što su razotkriveni u Sloveniji”, istakao je Imamović.

  Franjevci: Crkva sv. Marije ne smije biti kamen spoticanja u etničkim odnosima

“Nas nekolicina parlamentaraca koja djeluje u okviru Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH, stavili smo sebi fokus između ostalog i na migrantsku krizu, obzirom da vidimo da je to trenutno jedan od najtežih problema u Bosni i Hercegovini. Na žalost i Tuzla je postala grad gdje je itekako primjetno prisustvo migranata, ali se na svu sreću još uvijek ovdje ne zadržavaju predugo, međutim vidimo da je to već postao problem i zbog toga smo danas ovdje da razgovaramo sa lokalnim organima, ali i kantonalnim organima i pronađemo moguća rješenja. Ono što smo danas čuli ovdje, u posjeti gradonačelniku, je nešto što nas ohrabruje. Dakle, da se ovdje u lokalnoj zajednici na koju je spalo rješavanje problema, jer državni organi ne rade svoj posao, obzirom da je Parlament blokiran, je da je da se o ovoj temi itekako razmišlja i da se predviđa ono što mislim da je zaista nephodno u Tuzli. To je da se predviđa izmještanje ureda za strance i obezbjeđenje određenih uslova da se i prema migrantima postupa humano, ali i da građani Tuzle trpe što manje posljedica”, kazala je Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

  U zgradi Vlade SBK dojavljena bomba

Pored Mirjane Marinković-Lepić, delegaciju zastupnika Parlamentarne skupštine BiH okupljenih oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH koja je boravila u posjeti Tuzli, činili su zastupnici Šemsudin Mehmedović, Edita Đapo, Jasmin Emrić, Lazar Prodanović i Aida Baručija, a pridružili su im se i predstavnici Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU