U INSPEKCIJSKIM NADZORIMA NA PODRUČJU SBK, ZE-DO I HNK OTKRIVENO 55 RADNIKA NA CRNO

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnih poreznih ureda Novi Travnik, Zenica i Mostar su udane 19.08., 20.08. i 21.08.2022. godine izvršili 112 inspekcijskih brzih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području Bugojna, Jajca, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Travnika, Viteza, Zenice, Visokog Tešnja, Maglaja, Zavidovića, Žepča, Kaknja, Doboj jug, Neuma, Čitluka i Mostara.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 55 neprijavljenih radnika, 66 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 14 obveznika koja nisu imala fiskaliziran fiskalni uređaj i 12 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, u 72 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 217.650,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava FBiH također poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem:

e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,

SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,

besplatnog poziva na broj 080 020 333 i

pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

                                                                                                Porezna uprava Federacije BiH

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU