U Kantonu Sarajevo 195 novozaraženih koronavirusom, šest osoba preminulo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 195 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.216 uzoraka.

U istom periodu oporavile su se 142 osobe. Šest osoba je preminulo od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 160 pacijenata, od kojih je 145 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 17,83 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 83 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 77. Na respiratoru je šest osoba, dok ih 12 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je osam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.470 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.617 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 64.029 osoba zaraženih koronavirusom, te 61.064 izliječene.

– U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 147, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 245 – podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 222 pacijenata, od koji je sedam transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 886 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan od 07.30 do 20.00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 572 poziva, a obavljeno je i 225 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, u domovima zdravlja u KS aplicirane su ukupno 434 doze vakcina.

Od 1. novembra 2021. godine, nakon zatvaranje vakcinalnog punkta  na Zetri, imunizacija stanovništva obavlja se u domovima zdravlja na području svih devet općina Kanton Sarajevo.

– Ministarstvo zdravstva KS poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere – saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

(FENA) D.V.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU