U Kantonu Sarajevo 822 nova slučaja zaraze virusom korona

Rezultati analize 2.113 uzoraka potvrdili su 822 nova slučaja zaraze virusom korona u Kantonu Sarajevo, tokom jučerašnjeg dana. Od tog broja novozaraženih, 512 (62,28 posto) pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Nažalost, jučer je preminulo 14 pacijenta, koji su bili zaraženi virusom korona.

– U  istom periodu, od infekcije tim virusom oporavilo se 577 sugrađana.Na bolničkom liječenju je 718 osoba i to na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo 530, a na Covid odjelu Opće bolnice ‘Prim. dr Abdulah Nakaš’ je 188 osoba. Pomoć respiratora koristi 18 pacijenata, dok je na kiseoničkoj potpori 79 pacijenata – navodi se. 

Kanton Sarajevo danas bilježi 5.419 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih osoba je 666, a sedmična incidenca odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 1.109.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, ali i hospitaliziranih osoba apelira se na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

– U uslovima značajnog i brzog širenja Sars-CoV-2 virusa u Kantonu Sarajevu, kao i cijeloj BiH i državama regiona, a u cilju zaustavljanja zaraze, neophodno je strogo poštivati mjere lične zaštite (pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do dva metra, kao i higijenu ruku) – ističe se. 

Posebno naglašavaju izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt duži vremenski period, kao i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Kretanje svesti na manju mjeru.

– Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU