U Kantonu Sarajevo na snazi epizoda Upozorenje, izbjegavajte boravak na otvorenom

Koncentracije zagađujućih PM10 materija na većini mjernih mjesta u Kantonu Sarajevo i danas prelaze granične vrijednosti za epizodu Upozorenje.

Najviše vrijednosti u 14.00 sati zabilježene su u Ilijašu, te na Bjelavama, Otoci i u Vogošći, saopćila je Služba za informisanje Kantona Sarajevo.

Prema mjerenjima u 14.00 sati, vrijednosti PM10 u Ilijašu iznose 147 mikrograma po metru kubnom čestica. Na mjernoj stanici Bjelave vrijednosti PM10 iznose 125 mikrograma po metru kubnom, na Otoci 123, a u Vogošći 94.

Vremenske prilike nisu stabilne, a koncentracija zagađujućih materija se tokom dana mijenja različito u pojedinim područjima, zbog njihovih geografskih specifičnosti, ali i različitih lokalnih izvora zagađenja.

Prema večernjim satima, ponovo se očekuje temperaturna inverzija, uz slab vjetar, usljed čega će, kako se navodi, doći povećanja rasta čvrstih čestica.

I dalje važe zdravstvene preporuke da se izbjegava boravak na otvorenom, pogotovo u ranim jutarnjim i večernjim satima, posebno za osobe s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, stariju populaciju, trudnice i mlađu djecu. 

Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo na snazi je epizoda Upozorenje, uz primjenu interventnih mjera.

bhrt.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU