U KCUS-u spašeno petogodišnje dijete s moždanim udarom

U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) realizovana je, početkom ovog mjeseca, prva mehanička trombektomija kod petogodišnjeg djeteta s moždanim udarom. 

Pacijent je primljen na Pedijatrijsku kliniku u teškom zdravstvenom stanju, a trenutno se oporavlja na Neuropedijatrijskom odjelu.

Prema riječima direktorice dijagnostičkih diciplina prof. dr. Sandre Vegar Zubović, hitni pregled mozga magnetnom rezonancom je ukazao na začepljenje bazilarne arterije sa životno ugrožavajućom infarkcijom moždanog stabla na šta je ukazivalo i teško kliničko stanje pacijenta s oduzetošću, gubitkom koordinacije pokreta i otežanim gutanjem.

– Zbog znakova moždanog udara, multidisciplinarni tim sastavljen od pedijatara i neurointerventnih radiologa, ustanovio je indikaciju za mehaničku trombektomiju za koju je KCUS kao ustanova tercijarnog nivoa kadrovski i tehnički kapacitiran. Tim neurointerventnih radiologa Klinike za radiologiju, uz saradnju sa anesteziolozima, uspješno je izveo tu proceduru u kratkom vremenskom roku, nakon uspostavljanja dijagnoze. Time je došlo do trenutnog poboljšanja kliničke slike djeteta i povlačenja simptoma – naglasila je prof. dr. Vegar Zubović.

Tim neurointerventnih radiologa Klinike za radiologiju KCUS navodi da je, prema njihovom pretraživanju dostupne literature, dosad u svijetu publikovano samo 16 prikaza izvođenja mehaničke trombektomije u toj životnoj dobi.

Generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović ističe da je procedura mehaničke ekstrakcije krvnog ugruška iz bazilarne arterije, minimalno invazivnim pristupom, omogućila da se izbjegne neminovni nastanak teških posljedica koju začepljenje bazilarne arterije nosi u smislu trajnog invaliditeta, pa i smrtnog ishoda.

– Svi smo ponosni na medicinski tim koji je uspješno uradio mehaničku trombektomiju kod petogodišnjeg djeteta što predstavlja rijetskost i u svjetskoj medicini. To je rezultat predanog rada naših uposlenika. Puno toga smo uradili u posljednjih šest godina, u smislu educiranja kadra i nabavke potrebne opreme. Zahvaljujući tome primjenjujemo najsavremenije protokole u liječenju u šta spada i liječenje ovog malog pacijenta. Njegov oporavak nastavlja se na Pedijatrijskoj klinici – izjavila je prof. dr. Izetbegović, saopćio je Press KCUS-a.

(FENA) M. B.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU