Home Lokalne vijesti U KS-u 131 novi slučaj zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

U KS-u 131 novi slučaj zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

0
U KS-u 131 novi slučaj zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

Nakon laboratorijskog testiranja 846 uzoraka, proteklog dana je u Kantonu Sarajevo potvrđen 131 novi slučaj zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavila su se 72 osobe. Dvije osobe su preminule od posljedica ove infekcije

Trenutno je na bolničkom liječenju 96 pacijenata, od kojih je 79 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 55 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 41. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih 10 koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 595 aktivnih slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 1.662 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.448 osoba zaraženih koronavirusom i 52.586 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 86, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 142.

– S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo da je potrebno izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i gužve. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću treba da ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata” gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.  

Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su građani primili prvu dozu vakcine.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here