U MORU BIŽUTERIJE PRONAŠLA KOMAD DRŽAVNE ISTORIJE Neprocjenjivo vrijedan vikinški prsten kupljen u kutiji banana

Mari Ingelin Heskestad iz Norveške nedavno je naručila seriju jeftine bižuterije preko interneta i dobila više nego što je očekivala. Među kitnjastim kuglicama, Heskestadova je primijetila zlatni prsten za koji se pokazalo da je iz vikinškog doba.

– Primijetila sam da je tako težak. Sijao je i isticao se među ostalim nakitom. Izgledao je vrlo posebno – Heskestadova je objasnila za norveške novine „Bergensavisen“.

Prema „Science Norway“, Mari je pokazala prsten svom svekru, koji je sugerisao da bi to mogao biti rijedak artefakt. Ona je donijela prsten opštinskom odjelu za kulturnu baštinu okruga Vestland u zapadnoj Norveškoj, gdje je slutnja njenog svekra potvrđena.

Prsten nije bio komad jeftinog nakita – već zlatna narukvica koju je nekada posjedovao Viking, vjerovatno moćni vođa plemena.

– Ovdje imamo vrlo pažljivu ženu koja je odmah uvidjela da bi ovo moglo biti nešto vrlo staro. Kontaktirala nas je i mogli smo brzo potvrditi da je ovo pravi zlatni prsten iz mlađeg željeznog doba/vikinškog doba. Ista vrsta prstena je u prošlosti pronađena u Norveškoj, ali su rijetki – izjavila je Karoline Hareide Breivik, vršiteljica dužnosti voditeljice odjela za kulturnu baštinu.

Arheolozi nisu tačno sigurni odakle je prsten. Heskestadova ga je kupila na internet aukciji kuće koja je rasprodavala ostatke imanja koji su bili upakovani u sanduke za banane, prenosi „AllThatsInteresting„.

BONUS VIDEO:

U MORU BIŽUTERIJE PRONAŠLA KOMAD DRŽAVNE ISTORIJE Neprocjenjivo vrijedan vikinški prsten kupljen u kutiji banana appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU