U nedjelju u Novom Travniku premijera performansa „Teatar na trgu“ sa više od 40 izvođača

Performans „Teatar na trgu“ u produkciji Studio Teatra svoje premijerno izvođenje imat će u nedjelju, 05. juna u Novom Travniku od 20:30h. U samom performansu učestvuje preko četrdeset mladih iz Novog Travnika, Busovače, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Zenice, a autori istog su glumice Lana Delić i Dženana Džanić, dramski pedagog i producent Oliver Jović i glumac Senad Milanović. Umjetnički direktor performansa „Teatar na trgu“ je  Nusmir Muharemović, a producent Mirza Begović.

Nakon premijernog izvođenja, publika će performans imati priliku da gleda na trgovima u Busovači, 09. juna od 20:30h, u Gornjem Vakufu – Uskoplju, 12. juna od 20:30 h i u Zenici, 15. juna od 20:30h.

„Teatar na trgu“ je jednosatni spoj glumačke i performativne igre, muzike i plesa, kroz koje mlade glumice i glumci ukazuju na goruće probleme mladih u Bosni i Hercegovini, ali i probleme koji tište kompletno bosanskohercegovačko društvo. Performans je ujedno i poruka mladih ljudi da se bore za bolje i ljepše sutra i da hoće da učestvuju u kreiranju svjetlije budućnosti za sve nas.

Rad na performansuje trajao četiri mjeseca, amlade glumice i glumci su kroz različite radionice sa profesionalcima iz oblasti teatarske umjetnosti  učili osnove iz oblasti glume, pokreta, govora i plesa.

Nakon dogovorenih igranja performansa u četiri grada, publika će performans imati priliku gledati na internet platformama.

Osim Studio Teatra kao nosica projekta, partneri u realizaciji su i AmfiTeatar Busovača, Mješovita srednja škola Busovača, Općina Novi Travnik, Dom kulture Gornji Vakuf – Uskoplje.

„Teatar na trgu“  se provodi u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), inicijative koju implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koju finansira Austrijska razvojna saradnja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU