10 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  U Nemili okrugli stol o značaju pčela za ljudsku zajednicu

  Udruženje “Pčela Nemila“ organizuje niz aktivnosti u okviru “Sajma poljoprivrede“ koji će biti održan predstojećeg vikenda na platou u centru Nemile, a organizatori očekuju učešće većeg broja poljoprivrednih proizvođača iz mjesnih zajednica Nemilskog sliva.

  Predsjednik udruženja Zejnir Halilović podsjeća da je u okviru sajma Udruženje organizovalo okrugli stol na kojem je ukazano na važnost pčela za ljudsku zajednicu.

  Gosti i učesnici okruglog stola su bili predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica, rukovoditelj Zavoda za veterinarstvo Muhamed Gladan, Aida Fajković Šanjta-Reis, Benjamin Čaušević, kao i profesorica sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Behija Dukić i predstavnik Gradske uprave Edis Klepo.

  Na skupu, kojem su prisustvovali pčelari sa područja Zenice, Žepča i Tešnja, razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju pčelari, normativima i propisima koje pred bh. proizvođače postavlja EU i domaće zakonodavstvo, mogućnostima i nedovoljnom korištenju domaćih laboratorijskih kapaciteta za ispitivanje bolesti pčela i samog kvaliteta meda.

  Profesorica Dukić istakla je da u BiH postoji nekoliko certificiranih laboratorija, te da je jedna od njih upravo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, te pozvala pčelare da svoje pčele i pčelinje proizvode zaštite, a proizvodnju unaprijede tako što će zatražiti stručnu pomoć i asistenciju na ovom planu.

  Učesnici su istakli potrebu intenzivnijeg angažmana pčelara na zaštiti ove grane stočarstva i poljoprivrede, te korištenju mogućnosti i opremljenosti, kao i stručnosti domaćih kadrova, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA