15 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 rujna, 2022

U Neumu od danas nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH

Direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer, nastavili su pregovore o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Neumu sa političarima iz BiH među kojima su i Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ).

Lider SDA Izetbegoviće je doputovao sinoć u Neum, a osim njega i Čovića tu je i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a koji je jučer poručio za medije da očekuje da će pomak upravo biti napravljen u Neumu.

Pregovori u Neumu će od danas zvanično biti nastavljeni, a sinoć su bh. političari i međunarodni predstavnici po dolasku u Neum imali neformalnu večeru u 19:00 sati u jednom od hotela gdje će se i voditi dalji razgovori.

Kada je riječ o pregovorima, SDP, Naša stranka i DF su odbili da učestvuju u tome. SDP je rekao da su uslov za nastavak razgovora deblokada rada tijela državne vlasti koju provode dužnosnici iz entiteta Republika Srpska.

Naša stranka je saopćila da ne želi učestvovati u razgovorima koji ignorišu njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

  U BiH oblačno vrijeme, ponegdje u Bosni pada slab snijeg

Iz DF-a su poručili da su pregovori farsa te da je reduciranje doma naroda crvena linija za sve.

S druge strane, nadmetanja su i dalje prisutna između SDA i HDZ-a od čijih lidera i zavisi hoće li biti kompromisa i dogovora.

Naime, Izetbegović je, nakon pregovora vođenih u srijedu, potvrdio kako su pozicije pregovaračkih strana nepromijenjene, ali očekuje da bi u Neumu moglo biti napretka “uz dozu odgovornosti” pojašnjavajući kako od HDZ-a BiH očekuje da pristane na reviziju mehanizama blokade donošenja odluka u tijelima vlasti, koji su sada na raspolaganju, a posebno onih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Čović dosadašnji tok pregovora nije komentarisao osim što je na samom početku potvrdio kako HDZ očekuje prihvatanje rješenja koja će osigurati legitimno predstavljane konstitutivnih naroda u tijelima vlasti.

Podsjetimo, američki i evropski posrednici u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH u četvrtak su okončali pojedinačne susrete s predstavnicima političkih stranaka iz BiH. N1

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
Alem Sinanović
Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU