U Njemačkoj razvijen brzi test za koronavirus

Bosch je razvio brzi test s kojim se može otkriti moguća infekcija COVID-19 u roku od 2,5 sata, potvrđeno je iz Boscha, a prenosi STN.de. Test je potpuno automatiziran i u Njemačkoj se može koristiti od aprila, na uređaju za analizu Bosch-ove podružnice Healthcare Solutions u medicinskim postupcima, bolnicama, laboratorijama i domovima zdravlja, a trebao bi biti dostupan i za globalno tržište.

– Pomoći će brže prepoznavanje i izoliranje zaraženih pacijenata, rekao je Volkmar Denner, izvršni direktor Boscha.

Budući da se ispitivanje može provesti izravno na mjestu kliničkog liječenja, transportni putevi, koji bi uštedjeli dragocjeno vrijeme, bili bi eliminirani.

– Vrijeme je jedan od presudnih čimbenika u borbi protiv virusa korone, naglasio je Denner. Do sada su pacijenti za rezultate ispitivanja morali čekati dan ili dva.

Vremenski faktor mogao bi biti presudan

Test je razvijen u samo šest sedmica, kažu u Boschu. To je jedan od prvih svjetskih potpuno automatiziranih testova molekularne dijagnostike koji se mogu izravno koristiti u svim medicinskim ustanovama. Pored COVID-19, istovremeno se može ispitati i devet respiratornih bolesti poput gripe A i B s istim uzorkom.

– Posebnost Bosch testa je da diferencijalna dijagnostika liječnicima štedi dodatno vrijeme za daljnje pretrage, oni brzo dobivaju dobro utemeljenu dijagnozu i brže započinju odgovarajuću terapiju, naglasio je Marc Meier, generalni direktor Bosch Healthcare Solutions GmbH.

Test se koristi na Bosch-ovom Vivalytic analizatoru i rezultat je saradnje između Boscheve podružnice Healthcare Solutions i sjevernoameričke kompanije za medicinsku tehnologiju Randox Laboratories Ltd. pojavila. S jednim analizatorom, u roku od 24 sata može se obaviti do deset ispitivanja. Uzorak se uzima iz pacijentovog nosa ili grla pomoću brisa.

Prema Boschu, nova analiza postigla je rezultate u raznim laboratorijskim testovima s SARS-CoV2 s tačnošću većom od 95 posto. Brzi test ispunjava standarde kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

OSLOBOĐENJE PORTAL

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU