U Novoj Biloj obilježena 30.godišnjica dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put”


Danas je u Novoj Biloj obilježena 30..godišnjica dolaska “Bijelog puta” za Bosnu Srebrenu, koji je u jednu ruku značio i spas za Hrvate Lašvanske doline.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na groblju Prahulje, te ispred biste pokojnog Ante Vlaića i svetom misom u.crkvi Duha svetog obilježena je 30.godišnjica dolaska Bijelog puta. Sveto misno slavlje uz koncelebraciju svečenika Lašvanske doline predvodio je nadbiskup Vrhbosanski mons.Tomo Vukšić.

Prije svete mise organiziran je obilazak spomen sobe, te je održana izložba i prikazan film o životu blaženog Alojza Stepinca.

u novoj biloj obilježena 30.godišnjica dolaska humanitarnog konvoja “bijeli put” u novoj biloj obilježena 30.godišnjica dolaska humanitarnog konvoja “bijeli put” u novoj biloj obilježena 30.godišnjica dolaska humanitarnog konvoja “bijeli put” u novoj biloj obilježena 30.godišnjica dolaska humanitarnog konvoja “bijeli put” u novoj biloj obilježena 30.godišnjica dolaska humanitarnog konvoja “bijeli put” u novoj biloj obilježena 30.godišnjica dolaska humanitarnog konvoja “bijeli put” u novoj biloj obilježena 30.godišnjica dolaska humanitarnog konvoja “bijeli put” u novoj biloj obilježena 30.godišnjica dolaska humanitarnog konvoja “bijeli put”

Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu je bio humanitarni konvoj koji se sastojao 99 tegljača i 143 člana medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja koji su dopremili hranu i lijekove, te druge potrepštine iscrpljenim Hrvatima u bolnici u Novoj Biloj i središnjoj Bosni.

Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić, a trajao je 14 dana, od 10. do 24. prosinca 1993. godine. Dolaskom u središnju Bosnu uspjeli su probiti potpunu osmomjesečnu blokadu sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini koji su bili u okruženju bošnjačke Armije BiH, piše TNTportal.ba.

TNTportal.ba

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU