U parlamentu RS-a danas o povlačenju članova o rezervnom sastavu policije

U Banjoj Luci će danas biti nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na čijem dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, iz koje su povučeni članovi koji se odnose na uspostavljanje rezervnog sastava policije RS-a.

– S obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, koji se nalazi u proceduri u Narodnoj skupštini, povlačimo članove koji se odnose na rezervni sastav policije – saopćeno je jučer iz entitetske policije.

U budućem periodu, kako se dodaje, MUP RS-a će ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u svoje strukture.

Najavili su i da će Jedinice za podršku promijeniti naziv u žandarmeriju.

Poslanici bi danas trebalo da razmatraju i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnom redu i miru te oružju i municiji.

Prethodno je u Narodnoj skupštini za sutra predviđeno razmatranje Prijedloga zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u RS.

Na dnevnom redu su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dobit, društvima za osiguranje, unutrašnjem platnom prometu i fiskalnim kasama.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o izmjenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, te duhanu.

U prvom dijelu sjednice entitetskog parlamenta usvojena je informacija o bezbjednosti u RS u 2018. godini i prva četiri mjeseca ove godine, kao i šest zakona te odluka o izradi Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko–Rača.

(FENA) M.L.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU