U posljednje vrijeme nisu zabilježena češća povlačenja hrane s tržišta BiH

Nakon što je Ferrero d.o.o. Zagreb zbog mjera predostrožnosti pokrenuo dobrovoljni opoziv određenih serija Kinder proizvoda s tržišta BiH, iz Agencije za sigurnost hrane BiH kažu kako su u tijeku aktivnosti nadležnih organa u BiH, kao i u drugim zemljama u Europi u vezi sljedivosti proizvoda te da u posljednje vrijeme nisu zabilježena češća povlačenja proizvoda s polica u odnosu na ranije razdoblje.

– Prema informacijama koje su dostupne Agenciji za sigurnost hrane BiH, nema značajnijeg odstupanja u pogledu broja povlačenja hrane s tržišta u odnosu na višegodišnji prosjek – rečeno je Feni iz spomenute agencije.

Spomenuli su i da Agencija svakodnevno, sukladno svojim nadležnostima, provodi aktivnosti na unaprjeđenju sustava službenih kontrola hrane, a trenutno je u fazi provedbe IPA Twinning projekt Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju u sektoru sigurnosti hrane u BiH s pravnom stečevinom Unije koji se financira sredstvima EU u iznosu od 1,5 milijuna eura.

Vezano za to tko je odgovoran za sigurnost nekog proizvoda, iz Agencije navode kako za svaku štetu oštećenja zdravlja ljudi zbog upotrebe zdravstveno neispravne hrane odgovaraju subjekti u poslovanju s hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade, distribucije i prodaje.

Podsjećamo, s tržišta BiH prije desetak dana povučene su određene serije proizvoda ‘Kinder Schokobonsa’ s rokom trajanja u ovoj godini.

Inače, do 8. travnja 2022. godine, u osam zemalja Europske unije (Belgija, Francuska, Njemačka, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska), Norveškoj i Ujedinjenom kraljevstvu prijavljeno je ukupno 150 potvrđenih i vjerojatnih slučajeva monofazne Salmonella Typhimurium.

(FENA) I. B.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU