U Pozorištu mladih premijerno izvedena ‘Londonska priča’ za učenike osnovnih škola

Predstava “Londonska priča” u režiji Riada Ljutovića i muzičkoj režiji Alme Ferović Fazlić, a produkciji neovisne platforme za edukaciju u izvođačkim umjetnostima iMTM Sarajevo, izvedena je u Pozorištu mladih u Sarajevu.

Predstavom koja u svojoj dramatizaciji kroz univerzalnu priču govori o djeci danas, koja su sve više prepuštena lošem društvu i otuđenosti, a ujedno nosi dozu surove istine o životu nezaštićene i zloupotrebljavane djece na ulicama Londona u 19. stoljeću, željela se skrenuti pažnja na ugroženu kategoriju djece bez roditeljskog staranja.

Alma Ferović Fazlić istakla je da su prve izvedbe ove predstave bile nekomercijalne upravo zbog teme kojim se predstava bavi. Istakla je da “Londonska priča” nije još samo jedna predstava u nizu, nego da je poenta na edukaciji. 

U dvije izvedbe predstavu su pogledali učenici osnovnih škola u Kantonu Sarajevo među kojima su: “Hasan Kikić”, “Katolički školski centar”, “Musa Ćazim Ćatić”, “Silvije Strahimir Kranjčević”, “Safvet beg Bašagić”, „”Nafija Sarajlić”, “Mula Mustafa Bašeskija”, “Fatima Gunić”, “Isak Samokovlija”, te Osnovna muzička škola “Mladen Pozajić” i Osnovna i muzička baletska škola “Grbavica”.

Kroz jednogodišnju edukaciju i rad na ovoj ansambl predstavi u oblasti muzički teatar, iškolovano je 14 djece uzrasta od 8-14 godina, koji su tumačili glavne uloge. Među njma su: Darjan Božinović, Nej Mehmedović, David Jurčević, Ahmed Nuhić, Dino Imran Mulahusić, Danis Hadžiselimović, Rejhan Bašić, Đula Nuhić, Nora Sardaro, Džaan Zec Filipović, Asja Čaluk, Elli Kalea Brutus, Erina Hrelja i Asja Rujanac.

– Pored velikog broja djece kroz svih šest produkcija iMTM-a do danas, edukativni karakter podrazumijevao je saradnju sa profesionalnim glumcima, pjevačima i plesačima, ali i studentima Univerziteta u Sarajevu, među kojima su posebno alumniji Muzičke akademije u Sarajevu i Akademije scenskih umjetnosti – kazala je muzička rediteljica predstave i producentica iMTM-a Alma Ferović Fazlić.

Dodala je i da je od 2013. godine do danas više od stotinu studenata Univerziteta u Sarajevu uzelo učešće u navedenim produkcijama mjuzikla “Briljantin”, “Footloose”, “Prljavi ples”, “Annie”, “Flashdance” i “Londonska priča”, koje su igrane na velikim scenama i u Hrvatskoj, čime je i pokrenuta scena muzičkog teatra u Bosni i Hercegovini, podvukla je Ferović Fazlić.

Uz djecu, naslovne uloge igrali su: Aldin Tucić, Armin Omerović, Ana Marija Tomić, Irma Alimanović, Nedim Džinović, Haris Bidžan i Irma Mulić, kao i vokalni solisti Ajsela Zoronjić, Alen Hadžić i Sara Vojičić.

Među akterima na sceni su bili i učenici i učenice V razreda Odsjeka za klasični balet Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” iz Sarajeva, u klasi Samre Mlinar Mandić među kojima su: Esma Alagić, Allegra Bajrović, Dželila Bićević, Iris Biščević, Lamija Delalić, Emina Hadžikalfagić, Deniz Hodžić, Lamija Neretljaković, Hena Omerović, Amina Sivro, Aiša Šukalo i Hazim Ali Zulović.

Kreativni tim predstave pored reditelja Riada Ljutovića čine i muzička rediteljica Alma Ferović Fazlić, koreografkinja Samra Mlinar Mandić, kostimografkinja Aleksandra Korizma, dirigent i korepetitor Bakir Samardžić, inspicijent Nihad Kapić i inžinjer zvuka Momčilo Lađević. Tokom devetomjesečne edukacije ansambl djece vodile su mentorica glume i scenskog pokreta Irma Alimanović i mentorice pjevanja Irma Mulić i Ajsela Zoronjić.

Naredne reprize predstave očekuju se tokom 2024. godine.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU