U pripremi rebalans Budžeta Grada Tuzle, upućena inicijativa za blaža ograničenja kretanja starijih osoba

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović održao je niz radnih sastanaka sa saradnicima u cilju pripreme prijedloga Izmjena i dopuna Budžeta Grada Tuzle za 2020. godinu. Biće ovo jedan u nizu rebalansa koji slijede, jer u decembru 2019. godine, kada je Budžet donesen, nije se znalo niti moglo znati da će nas zadesiti stanje nesreće u vidu pandemije.

Za početak, tj. prvim rebalansom, obuhvaćena su samo sredstva u okviru civilne zaštite, koja su prošle godine planirana za uobičajene namjene (poplave, klizišta i sl.). Pandemija nam ovih dana nameće potrebu hitne nabavke zaštitne opreme, sredstava za dezinfekciju i hrane, te pojačanih mjera higijene i dezinfekcije javnih površina. Prvi rebalans sadržavat će te namjene, koje će se finansirati i iz narednih rebalansa, zavisno od toga koliko će kriza trajati, kakve će potrebe nametati, koliko će sredstva pristizati itd.

Na sastanku sa Službom za komunalne poslove dogovoreno je da se nastave aktivnosti na komunalnoj gradnji, predviđenoj uglavnom iz namjenskih sredstava kredita i koja se mora ispuniti. Realizacija ovih projekata predstavlja i podršku u održavanju stabilnosti građevinskih firmi i čuvanju postojećih radnih mjesta građevinskih radnika.

Gradski štab civilne zaštite Tuzla predlaže Federalnom štabu podizanje starosne granice zabrane kretanja na osobe preko 70 godina i omogućavanje kretanja starijim osobama po dva sata u dva dana u sedmici.

Gradski štab civilne zaštite Tuzla je od donošenja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavitusa (COVID 19) na području grada Tuzle u stalnom zasjedanju. Većina sjednica Gradskog štaba se zakazuje i održava putem elektronskih platformi.

Na zasjedanju u ponedjeljak, Gradski štab civilne zaštite Tuzla je, između ostalog, utvrdio Prijedlog upućen Federalnom štabu koji se odnosi se na izmjenu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj:12-40-6-148-34/20, od 20.03.2020. godine, kojom se:

– naređuje zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, na način da glasi:naređuje se zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 70 godina na području Federacije BiH,

– osobama starijim od 70 godina se omogućava da utorkom i četvrtkom u periodu od 10,00 do 12,00 sati obavljaju potrebne aktivnosti (odlazak u samoposlugu, na pijacu, apoteku, banku, poštu, a poljoprivrednicima i pčelarima se omogućava da izvrše neophodne radnje i sl..)

Gradski štab civilne zaštite Tuzla je mišljenja da treba omogućiti penzionerima / starijim osobama da dva puta sedmično, npr. utorkom i četvrtkom u periodu od 10,00 – 12,00 sati mogu obaviti određene aktivnosti (odlazak u samoposlugu, na pijacu, apoteku, banku, poštu i sl.), uz obavezno poštivanje epidemiološko – zaštitnih mjera (zaštitna maska, rukavice, te socijalnu distancu od najmanje 1,5 metar). Treba napomenuti da penzioneri samo lično mogu podići penziju u banci, te su izuzeci oni penzioneri koji su nekome dali punomoć za podizanje iste. Ukoliko onemogućimo predloženo, njihova egzistencija će doći u pitanje.Ostalom stanovništvu treba preporučiti da u tim periodima ne odlaze na navedena mjesta.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU