U rijeci Bosni pronađeno tijelo muškarca – TNTportal.ba

Ekonomija Europske unije oporavlja se brže od očekivanog, što vraća optimizam i domaćim privrednicima da je pad izvoza prošlost i da je pred nama godina oporavka, prenosi avaz.ba.

Prema podacima Eurostata, industrijska proizvodnja u eurozoni u prosincu 2023., suprotno svim procjenama, zabilježila je rast od 2,6 posto, što je najveći rast od kolovoza 2022. godine.

Bliža tržišta

– Naš izvoz je prošle godine pao za milijardu KM, ali u poređenju s 2019. mi smo porasli za 6 milijardi. Zato je ovo bio jedan blagi pad koji se desio kao refleksija problema unutar EU – kaže Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH za Dnevni avaz.

Oglas

u rijeci bosni pronađeno tijelo muškarca – tntportal.ba

Osim statističkih podataka iz prosinca, važnim smatra i to što se EU odmiče od tržišta Kine, Indije i drugih, koja postaju predaleka i preskupa, pa se okreće bližim destinacijama.

– BiH tu vidi svoju priliku. Inflacija nam je pala s 14 na 6,1 posto, naš industrijski razvoj je u koeficijentu – 3,8, ali već ove godine očekujemo + 2. BiH još ima najniže cijene energenata, najnižu stopu poreza, jako veliku blizinu EU i nisku cijenu transporta. Možemo biti vrlo konkurentni – ističe Vuković.

Otvaranje pregovora s EU, aktiviranje Plana rasta i otvorenog tržišta zapadnog Balkana bio bi dodatni poticaj razvoju.

Regija CEFTA-e

Oglas

u rijeci bosni pronađeno tijelo muškarca – tntportal.ba
u rijeci bosni pronađeno tijelo muškarca – tntportal.ba

– Europa ne promatra samo BiH kao zemlju s 3 milijuna stanovnika već kompletnu regiju CEFTA-e, gdje ste povezani bez ikakvih carinskih barijera uz Sporazum o slobodnoj trgovini. To je za njih tržište od 20 milijuna stanovnika, a, naravno, i ogromna koncentracija radne snage. Zato se kroz Plan rasta nudi šest milijardi eura. BiH tu ima vrlo veliku prednost, jer smo prva zemlja tik do članice EU i na granici smo sa Šengenom – poručuje Vuković.

U dogovorima o infrastrukturnim projektima koji bi bili financirani sredstvima EU VTKBiH će nastojati da se čuje i glas privrednika, jer Vuković ističe da nitko od njih ne prepoznaje šanse, ali i prepreke koje imamo.

U slučaju otvaranja pregovora s EU i aktiviranja Plana rasta i europskih fondova, rezultati bi mogli biti i bolji od očekivanih.

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU