U Sarajevo doputovala prva smjena finalista Sportskih igara mladih (FOTO)

Finalisti 9. BH Telecom Sportskih igara mladih doputovali su jutros u Sarajevo iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Takmičenja Igara su u prethodnom periodu održana u 38 bh. gradova, a prvoplasirani pojedinci i ekipe predstavljat će svoje gradove, te se boriti za titulu najbolji u državi kao i plasman na Međunarodno finale Igara u Splitu na kojem će učestvovati njihovi vršnjaci iz Srbije i Hrvatske.

Najmlađi su spremni za takmičenja, ali i za sjajno druženje, s obzirom da će Grad Sarajevo narednih pet dana biti centar sporta i mladosti te glavno okupljalište djece i mladih iz cijele Bosne i Hercegovine. U 2019. godini na Igrama je učestvovalo više od 50.000 dječaka i djevojčica iz svih dijelova države, a 1.950 najboljih će biti dio Velikog finala u Sarajevu.

„U Doboju nam je bilo super na Igrama i uprkos stvarno jakim ekipama uspjeli smo ostvariti plasman na finale u Sarajevu. Mislim da je ovdje stvarno velika konkurencija i da će se svi boriti za odlazak u Split ali najvažnije nam je da se zabavimo i družimo“ istakao je Danijel Milanović, kapiten ekipe ŠF Rudanka Doboj.

Mališanima će pored takmičenja biti upriličen i poseban program u vidu zabavno-edukativnih radionica, obilazak glavnog grada i svih znamenitosti u saradnji sa kompanijom Centrotrans-Eurolines te domaćinima Igara, Gradom Sarajevo i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo. Također, Igre i ove godine u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a, implementiraju projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“ te u duhu toga svi mališani su obećali fer plej na terenima.
„Prošle godine smo u Sarajevu osvojile treće mjesto na Velikom finalu. Nadam se da ćemo ove godine biti još bolje. Od finala, pored dobrih rezultata i fer pleja, očekujem vidjeti neke stare prijatelje koje sam upoznala prošle godine na Igrama i super zabavu“ rekla je Lejla Spahić, kapiten košarkaške ekipe „Vitez“ iz Viteza.

U saradnji sa specijalnim partnerom Igara, Olimpijskim komitetom BiH po kome ovo finale i nosi simboličan naziv, djevojčice i dječaci će zajedničkim snagama učiti o načelima olimpizma ali i sporta te obići Olimpijski muzej u Sarajevu.

Takmičenja u košarci u okviru Kinder+Sport Cup-a počinju danas u 16:30h u dvorani Gimnazije Dobrinja i Pete gimnazije u Sarajevu, dok će svi zainteresovani, takmičenja u okviru Poli Cup-a, takmičenja u nogometu za mlađu kategoriju 2008. godište i mlađi, moći pratiti u Dvorani Mojmilo od 16h. Nogometne utakmice za kategoriju 2004. godište i mlađi u okviru Coca-Cola Cup-a, održat će se sutra, 4.8.2019. godine u SRC u Halilovićima sa početkom 8:30h te je ulaz na sve terene potpuno besplatan.

„Osvojili smo Coca-Cola Cup u Brčkom i iskreno se nadamo da ćemo i u Sarajevu biti prvi ali najbitnije nam je da sve bude zabavno. Među finalistima su nam prijatelji iz Gračanice, a nadamo se da ćemo upoznati još više drugova i drugarica sa kojima ćemo se družiti“ izjavio je Aldin Šuvalić igrač ekipe GFC Brčko iz Brčkog.


Svečana dodjela medalja za državne predstavnike iz prve smjene finalista održat će se 4.8.2019.godine u 18:50h u Sportskoj dvorani na Mojmilu.

 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU