11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

U Sarajevu konferencija o problemima svjetske i bh. ekonomije ‘Svijet u 2023’ (VIDEO)

Ekonomski eksperti, privrednici, nosioci javnih funkcija te predstavnici diplomatskog kora u BiH okupli su se danas na konferenciji “Svijet u 2023” u Sarajevu kako bi analizirali ekonomsko okruženje u zemlji i svijetu.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić istakao je u uvodnom obraćanju da je elementarna činjenica da je ekonomski rast moguć samo uz investicije, privatne i javne, domaće i strane, te je zato Centralna banka pristala biti koorganizator konferencije.

– Nadamo se da će nam ona dati konkretne odgovore ili bar alternativne poglede na pitanja čije rješavanje je ključno za snažnija ulaganja u BiH. Jer bez otvorenog i konstruktivnog dijaloga svih zainteresiranih, a to su, osim navedenih, i preduzetnici, političari, javne osobe, ali i stanovništvo, nećemo moći naprijed na način na koji želimo – poručio je Softić.

Također je naglasio da je očekivana putanja inflacije u BiH  slična onoj u Eurozoni.

– Snažan inflatorni šok u 2022. godini, koji procijenjujemo na 14,4 posto, postepeno će slabiti u naredne dvije godine. Očekivana inflacija od 6,1 posto u 2023. i tri posto u 2024. godini respektivno znači da će realni raspoloživi dohodak biti pod snažnim pritiskom, što će dodatno usporavati i nominalnu, ne samo realnu ekonomsku aktivnost u zemlji. Prema novembarskom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija, u  2022. godini očekujemo rast realne ekonomske aktivnosti od 4,1 posto – kazao je Softić..

Ambasador Velike Britanije u BiH Jullian Reilly izjavio je da 2023. treba biti godina iskorištenih prilika za BiH jer zemlja ima ogroman ekonomski potencijal koji treba iskoristiti.

Dodao je da će domaće vlasti u tome imati najveću ulogu provedbom neophodnih reformi za prosperitet svih građana, te da je njegova zemlja spremna podržati BiH u tim naporima. 

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, naveo je da je BiH za brži napredak potrebno brže formiranje vlasti i realizacija konkretnih programa koje su koalicije usvojile, u čemu može pomoći kandidatski status koji je EU dodijelila BiH.  

Tokom panel-diskusija, predstavnici ekonomske, poslovne i diplomatske zajednice pokušat će odgovoriti na pitanja sa kakvim se izazovima susreće svijet u 2023., koji su problemi sa kojima se suočava svjetska i ekonomija u BiH i kako ih prevazići, te ponuditi mogućnosti oporavka i razvoja društva.

Skup organizuje kompanija Color Media Communications u saradnji sa Centralnom bankom BiH i uz podršku Ambasade Velike Britanije u BiH i Delegacije EU u BiH.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU