U Sarajevu održani protesti u organizaciji pokreta ‘Ženski marš’

Mirna protestna šetnja pod nazivom “Borba za život”, organizirana je danas u Sarajevu.

Nezadovoljni izostankom adekvatnog odgovora nakon prethodnih protesta, organizator pokret “Ženski marš-borba za život” današnjim protestima želi još jednom uputiti vlastima i svim odgovornima apel da, kako su rekli, rade svoj posao.

Od državnih i federalnih parlamentaraca zahtijevaju smjenu Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH te imenovanje novih saziva izvršne vlasti, koji će u roku od 14 dana predstaviti jasan i provodiv akcioni plan borbe protiv pandemije koronavirusa i upravljanja krizom.

Maja Gasal Vražalica, koja se obratila uime organizatora protesta, podsjetila je da su ranije vlastima dali rok do 13. aprila da reagiraju, nabave vakcine i ispune ostale uslove, ali se, kazala je, niko nije oglasio.

Ona je također istakla da protesti nisu samo zbog vakcina, nego je riječ o protestima “za dostojanstveniji život”. Ističe da nije više bitno ko je vlast, a ko opozicija, ocjenjujući da se nijedna vlast nije bavila pandemijom.

Smatra također da u BiH kolaps zdravstvenog, obrazovnog i ekonomskog sistema nije tema o kojoj se govori, ne pronalaze se rješenja kako da se stanje popravi, “nego se govori o novim sukobima i ratovima”.

Prisutnima se obratio i Bakir Nakaš, koji je ovom prilikom rekao da političari koji ne znaju nabaviti vakcine trebaju da se sklone, kako bi došli oni koji znaju.

FENA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU