U Sarajevu otvoren Centar za migrante maloljetnike, djecu koja sama dolaze u BiH

 Isusovačka služba za izbjeglice u Sarajevu otvorila je Prihvatni centar za maloljetnike tražitelje azila i ranjivu djecu bez pratnje i razdvojenu djecu, a podršku su pružili Ministarstvo sigurnosti BiH, Caritas Švicarske, Swiss Solidarity i Caritas BiH kroz projekt “Podrška ranjivoj grupi djece i izbjeglicama na putu kroz Bosnu i Hercegovinu” i projek t “BRAT” – “Balkanska ruta: Prihvat u tranzitu”

Talas migracija koji je zahvatio cijeli svijet nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. Tokom godina sistem zbrinjavanja ljudi u tranzitu podrazumijevao je formiranje prihvatnih centara, brigu, pružanje pomoći, kao i process praćenja svih koraka za one koji su se na tom putu zatekli u BiH.

Posebnu kategoriju u jednom takvom procesu čine djeca, svih uzrasta koja su bez pratnje, ranjiva i koja su u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu. Takva djeca moraju biti adekvatno zbrinuta, saopćeno je iz Caritasa.

Centar je fokusiran na pružanje sveobuhvatne podrške djeci, nudeći širok raspon usluga.

Djeca moraju biti zaštićena i dok je onih koji rade na njihovom zbrinjavanju ona su u Centru sklonjena od svega što predstavlja izazov i opasnost. U Centru imaju tople obroke, krov nad glavom, medicinsku njegu, čistu odjeću i obuću. Najvažnije od svega, imaju ljude koji o njima brinu 24 sata, tako da se niko od njih nijednog trenutaka ne osjeća usamljeno, iako su kilometrima daleko od svojih porodica.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU