6.5 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

U Sarajevu otvoren Sajam srednjih škola (VIDEO)

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić otvorila je danas Sajam srednjih škola koji bi učenicima što završavaju osnovno obrazovanje trebalo da pomogne u opredjeljenju koju srednju školu da upišu.

Cilj je upoznati učenike o zanimanjima koje srednje škole registrirane u Kantonu nude u programima, kao i s njihovim nastavnim, vannastavnim aktivnostima i drugim detaljima.

Ministrica Bogunić je kazala da su i ove godine planirane stipendije za stotinjak srednjoškolaca prvih razreda koji se opredijele za neko od 18 deficitarnih zanimanja među kojima su i stari zanati.

Vršilac dužnosti direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Muhamed Bekto ističe da ta ustanova, zajedno s kantonalnom vladom i resornim ministarstvom pokušava ublažiti posljedice neusklađenosti obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada.

U realnom sektoru, ističe on, gotovo je svaki kadar deficitaran i poslodavci ih traže, a s druge strane, mora se odgovarajuće platiti svaki kadar.

Po njegovim riječima, mladim ljudima se mora stvoriti ambijent koji će pokazati da se isplati ostati i raditi u vlastitoj državi.

Sajam srednjih škola se održava u centru Sarajeva, na Trgu djece Sarajeva, u organizaciji resornog kantonalnoa ministarstva te u suradnji sa Zajednicom srednjih škola.

- Oglašavanje - u sarajevu otvoren sajam srednjih škola (video)

Planirano je da 36 srednjoškolskih ustanova prezentira informacije o načinu rada i funkcioniranju.

(FENA) H.D.


3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima