U Sarajevu otvorena Sedmica održivog razvoja u BiH 2023.

Konferencijom “Lokalizacija ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini – od velikih ideja do djela” danas je u Sarajevu otvorena treća po redu Sedmica održivog razvoja u BiH 2023.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, Ingrid Macdonald, izjavila je na otvaranju da je cilj manifestacije sagledati ostvarene uspjehe, naučene lekcije i istražiti inovativne pristupe za postizanje održivog razvoja. 

Podsjetila je da je generalni sekretar UN-a, Antonio Guterres, rekao da se zbog klimatskih promjena suočavamo s egzistencijalnom krizom, ne samo kad je u pitanju planeta nego i čovječanstvo. 

Macdonald je pohvalila rad SDG Vijeća u BiH za koje je rekla da godinama uspješno radi na promociji održivog razvoja na svim nivoima vlasti u BiH.

Ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlof istakla je da, zajedno s UN-om i lokalnim partnerima, rade na planiranju, praćenju i implementacije Agende 2030 u Bosni i Hercegovini.

Dodala je da je realizacije te agende zahtjevan i skup proces, ali i izuzetno vrijedan jer pozitivno utječe na živote svih nas.

– Švedskoj je zadovoljstvo što je u poziciji da podijeli svoja pozitivna iskustva i izazove s kojim se susrećemo u realizaciji Agende 2030 – navela je Lagerlof.

Naglašeno je da Sedmica održivog razvoja pruža platformu za sastanke, konsultacije i diskusije s ciljem promocije ciljeva održivog razvoja (SDG) u zemlji. To je instrument UN-a za podršku SDG Vijeću u BiH u podizanju svijesti i uključivanju ključne publike u razgovore o uspješnim pričama, novim trendovima i naučenim lekcijama koje vode ka implementaciji Agende 2030 u BiH.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU