U Sarajevu počela kampanja ‘Poštuj život, ne oružje’

Kampanja „Poštuj život, ne oružje“, koja je počela u Sarajevu, ima za cilj da ukaže na odgovorno držanje oružja čime se sprječavaju tragični slučajevi. Policijski podaci govore da svaka šesta smrt povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja.

Kampanja se realizira u koordinaciji deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te policije Brčko Distrikta BiH, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

Uz razgovor sa policijskim službenicima, građani, mladi i djeca, imat će priliku da tokom trajanja kampanje koja će biti održana u Širokom Brijegu, Zenici, Tuzli, Bijeljini, Travniku, Cazinu, Prijedoru, Mostaru, Trebinju i drugim gradovima BiH, naučiti o odgovornom vlasništvu nad oružjem i sigurnom čuvanju legalnog oružja.

Načelnica Odjela za odnose s javnošću Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Mersiha Novalić, kazala je da je kampanja edukativnog karaktera i usmjerena je ka mladima.

– Glavna poruka bi bila da ne postoji nijedna situacija u kojoj se oružje može smatrati bezopasnim i da ne postoji nijedna situacija u kojoj se oružje može smatrati igračkom – poručila je Novalić.

Podsjetila je da je u BiH, regiji i širom svijeta veliki broj nesreća koje su bile uzrokovane neodgovornim držanjem legalnog oružja.

– Stoga nam je u fokusu da govorimo prvenstveno mladima, ali i vlasnicima legalnog naoružanja, pogotovo onima koji imaju malu djecu kod kuće, koliko je važno držati se zakonskih propisa ispravnog čuvanja legalnog naoružanja – rekla je Novalić.

Dovoljna je samo jedna sekunda nepažnje koja će, dodala je, bespovratno uništiti ne jedan, nego više života.

– Zbog toga, oružje uvijek mora biti van domašaja djece, mora biti skladišteno na način koji je propisan zakonom i djecu nikako ne smijemo učiti da je oružje igračka – dodala je.

Podsjetila je da je u Kantonu Sarajevo moguća predaja oružja iz ‘B’ kategorije, a u tu kategoriju ne spada odbačeno oružje – ručne bombe ili druga minsko-eksplozivna sredstva.

Upozorila je da ukoliko građani vide odbačeno oružje, jako je važno da to ne diraju, ne provjeravaju i ne nose prema policijskim stanicama, niti bilo gdje drugo, već da odmah obavijeste policiju putem broja 122 ili civilnu zaštitu.

Nakon predavanja policijskih službenika o držanju oružja, u Sarajevu je upriličen razgovor i kviz za djecu i mlade o njihovim stavovima i poznavanju ove problematike.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU