U Sarajevu počeo Economic Freedom Audit

U Sarajevu je danas otvoren Economic Freedom Audit, događaj kojim se nastoje identificirati ključni problemi u vezi lošeg stanja ekonomskih sloboda u Bosni i Hercegovini. Na događaju učestvuje preko 100 eksperata iz oblasti ekonomije i prava, ali i predstavnici vlasti i međunarodne zajednice.

Economic Freedom Audit je otvorio gospodin Fred McMahon iz Fraser instituta Kanada koji objavljuju godišnji izvještaj o ekonomskim slobodama svijeta.

«Bosna i Hercegovina ostvaruje najgore ocjene po pitanju veličine države, vladavine prava i poslovnih regulacija. Iskustva drugih zemalja svijeta pokazuju da rješavanje ovih pitanja stvara realne pretpostavke za ekonomski prosperitet. Postoji niz dobrih praksi u svijetu, od Irske do Singapura, a koji se odnose na brze i uspješne reforme po ovom pitanju. To preporučujem za Bosnu i Hercegovinu, sa ciljem dostizanja određenog nivoa napretka», naveo je gospodin McMahon.

Na događaju se putem video snimka obratio i Matthew Field, britanski ambasador. Ambasador je u svom obraćanju naveo da će zaključci Economic Freedom Audit biti korišteni kao glas eksperata u aktuelnim socio-ekonomskim reformama koje su previđene od predstavnika vlasti.

Admir Čavalić, direktor udruženja Multi je ispred organizatora pozdravio učesnike skupa. «Ovaj događaj predstavlja početak lobističkih procesa sa ciljem unaprijeđenja ekonomskih sloboda u Bosni i Hercegovini. Shodno odlasku radne snage iz naše zemlje, nedostatku viših stopa ekonomskog rasta, ali i padu drugih ekonomskih indikatora, jasno je da se nalazimo na prekretnici – kojim putem BiH želi ići? Danas nudimo odgovor na bazi argumenata, na bazi iskustava uspješnih zemlja i on je jasan – Bosna i Hercegovina treba više ekonomskih sloboda za svoje građane, privrednike, i sve one koji joj žele dobro», naglasio je Čavalić.

Za Bosnu i Hercegovinu je od izuzetnog značaja da unaprijedi stanje ekonomskih sloboda. Osnovni razlog za navedeno leži u činjenici da se naša zemlja nalazi na 92. mjestu po aktuelnom Indeksu ekonomskih sloboda. Nedostaci po pitanju ekonomskih sloboda, odnose se na vladavinu prava, što je ujedno i uobičajeni problem za ostale, bivše centralno-planske ekonomije regije. Shodno tome, javljaju se negativni utjecaj na ekonomski rast, direktne strane investicije i stopu nezaposlenosti.

Događaj je organizovan od strane udruženja Multi, Friedrich Naumann fondacije, Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini i Atlas mreže iz Washingtona.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU