25 C
Sarajevo
Nedjelja, 7 kolovoza, 2022

  U Sarajevu počeo Economic Freedom Audit

  U Sarajevu je danas otvoren Economic Freedom Audit, događaj kojim se nastoje identificirati ključni problemi u vezi lošeg stanja ekonomskih sloboda u Bosni i Hercegovini. Na događaju učestvuje preko 100 eksperata iz oblasti ekonomije i prava, ali i predstavnici vlasti i međunarodne zajednice.

  Economic Freedom Audit je otvorio gospodin Fred McMahon iz Fraser instituta Kanada koji objavljuju godišnji izvještaj o ekonomskim slobodama svijeta.

  «Bosna i Hercegovina ostvaruje najgore ocjene po pitanju veličine države, vladavine prava i poslovnih regulacija. Iskustva drugih zemalja svijeta pokazuju da rješavanje ovih pitanja stvara realne pretpostavke za ekonomski prosperitet. Postoji niz dobrih praksi u svijetu, od Irske do Singapura, a koji se odnose na brze i uspješne reforme po ovom pitanju. To preporučujem za Bosnu i Hercegovinu, sa ciljem dostizanja određenog nivoa napretka», naveo je gospodin McMahon.

  Na događaju se putem video snimka obratio i Matthew Field, britanski ambasador. Ambasador je u svom obraćanju naveo da će zaključci Economic Freedom Audit biti korišteni kao glas eksperata u aktuelnim socio-ekonomskim reformama koje su previđene od predstavnika vlasti.

    Reisu-l-ulema na Dan šehida: Nećemo izdati ono za šta su dali živote

  Admir Čavalić, direktor udruženja Multi je ispred organizatora pozdravio učesnike skupa. «Ovaj događaj predstavlja početak lobističkih procesa sa ciljem unaprijeđenja ekonomskih sloboda u Bosni i Hercegovini. Shodno odlasku radne snage iz naše zemlje, nedostatku viših stopa ekonomskog rasta, ali i padu drugih ekonomskih indikatora, jasno je da se nalazimo na prekretnici – kojim putem BiH želi ići? Danas nudimo odgovor na bazi argumenata, na bazi iskustava uspješnih zemlja i on je jasan – Bosna i Hercegovina treba više ekonomskih sloboda za svoje građane, privrednike, i sve one koji joj žele dobro», naglasio je Čavalić.

  Za Bosnu i Hercegovinu je od izuzetnog značaja da unaprijedi stanje ekonomskih sloboda. Osnovni razlog za navedeno leži u činjenici da se naša zemlja nalazi na 92. mjestu po aktuelnom Indeksu ekonomskih sloboda. Nedostaci po pitanju ekonomskih sloboda, odnose se na vladavinu prava, što je ujedno i uobičajeni problem za ostale, bivše centralno-planske ekonomije regije. Shodno tome, javljaju se negativni utjecaj na ekonomski rast, direktne strane investicije i stopu nezaposlenosti.

    Možete li se zaraziti koronavirusom nakon što se vakcinišete?

  Događaj je organizovan od strane udruženja Multi, Friedrich Naumann fondacije, Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini i Atlas mreže iz Washingtona.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU