U Sarajevu predstavljena Građanska povelja o odgovornom ponašanju na društvenim mrežama za izbore u BiH

Centar za humanitarni dijalog predstavio je danas u Sarajevu Građansku povelju o odgovornom ponašanju na društvenim mrežama za izbore u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prva Povelja građana na Balkanu koja ima za cilj poboljšati kvalitetu ponašanja stranaka, političara i javnih institucija na društvenim mrežama.

Povelja definira jasne standarde odgovornog diskursa društvenih medija, pozivajući sve aktere na odgovorno korištenje društvenih medija uoči izbora u oktobru.

Vođa projekta „Građanski forum za odgovornost na društvenim mrežama“ Mark Baskin je ispričao da su uspjeli artikulirati interese i potrebe građana za odgovornom komunikacijom na društvenim mrežama, bez jezika mržnje, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

Apelujemo na sve građane, političke aktere, medije, novinare, platforme i prije svega korisnike da pročitaju ovu Povelju, kako bi osigurali da internet prostor postane mjesto javnog pozitivnog diskursa, a bazirano na principima uzajamnog poštovanja, dostojanstva, sigurnosti u korištenju, privatnosti u djelovanju, tačnosti informacija, iskrenosti i zadovoljstva – kazao je jedan od učesnica Foruma, Marko Milinčić.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU