U Sarajevu protest zaposlenih u institucijama BiH

Protest zaposlenih u institucijama BiH održan je danas u Sarajevu zbog neusvajanja zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu, kojim je bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plata zaposlenim u ovim institucijama, u skladu sa ranijim sindikalnim zahtjevom

Jedan od razloga za protest je i nedostatak socijalnog dijaloga između Vijeća ministara BiH i sindikata.

Protestu su prisustvovali i policijski službenici iskazujući na taj način nezadovoljstvo zbog toga što je Predsjedništvo BiH vratilo nacrt budžeta Vijeću ministara na doradu, a u kojem je bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plata za policijske službenike na državnom nivou. Naime, policajci su nezadovoljni trenutnom osnovicom i traže da se vrati osnovica iz 2012. godine jer su, kako kažu, državni policijski službenici najmanje plaćeni u BiH.

Predstavnik policijskih sindikata BiH Dragan Krvavac je rekao da je ključni problem što na državnom nivou pripadnike policijskih agencija niko ne doživljava kako bi trebao.

– Nekako smo prepušteni sami sebi. Država nikad nije imala sluha za policijske organe na nivou BiH. Godinama su samo smanjivali. Mislim da neki uopće ne žele da mi postojimo – dodao je Krvavac.

Predsjednik sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Haris Salan je rekao da imaju krovni savez i upravni odbor koji će odlučiti o daljnjim koracima.

-Država nema obzira prema nama, mi smo od 2012. godine na rubu egzistencije s najmanjim primanjima od svih policijskih agencija, tako da je ovo bilo neminovno da izađemo i upozorimo da nas shvate ozbiljno jer smo došli do kraja. Naše kolege iz Granične policije u situaciji migrantske krize podnose najveći teret, u vrijeme pandemije radimo neprestano, naše kolege umiru od covida – naveo je  Salan.  

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU