U Širokom Brijegu oduzet tekstil vrijedan skoro 19.000 KM – TNTportal.ba

Ovlaštene službene osobe Uprave za neizravno oporezivanje, regionalni centar Tuzla, Mostar i Banja Luka oduzeli su rezani duhan, pištolj, tekstil, obuću, dioptrijske naočače i termometre u procijenjenoj vrijednosti 574.850 KM.

U siječnju 2024. godine, službenici UNO proveli su više operativnih aktivnosti na sprječavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i roba stranog podrijetla na području regionalnih centara Tuzla, Mostar i Banja Luka, što je rezultiralo oduzimanjem većih količina raznih vrsta roba.

Prilikom izvršenih provjera na području Širokog Brijega pronađena je i privremeno oduzeta tekstilna roba stranog podrijetla – odjeća i obuća, bez dokumentacije o nabavci, u vrijednosti oko 18.710 KM.

U suradnji s policijskim službenicima PP Jablanica, na putnom pravcu Posušje-Jablanica, kod jedne fizičke osobe u putničkom vozilu pronađeno je i privremeno oduzeto 50 kg rezanog duhana koji nije bio na propisan način obilježen trošarinskim markicama UNO, namijenjenog daljnjoj prodaji čija procijenjena vrijednost iznosi oko 9.500 KM.

Na carinskoj ispostavi Doboj uz asistenciju carinskih službenika CI Doboj u pošiljci selidbenih stvari iz SAD-a pronađeno je i oduzeto kratko vatreno oružje “springfield armory”. Kod pravne osobe na području RC Tuzla pronađena je i oduzeta veća količina robe stranog podrijetla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (dioptrijske naočale, termometri – ukupno 5.918 komada).

Pored toga, u suradnji s policijskim službenicima MUP RS-a PU Doboj na osnovu operativnog rada oduzeto je putničko motorno vozilo koje je korišteno za vršenje kaznenih djela, a za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija niti dokaz o provedenoj carinskoj proceduri. Vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima na području RC Tuzla iznosi oko 340.700 KM, kojom prilikom su izrečene novčane kazne u iznosu od 21.000 KM.

Na carinskoj ispostavi Gradiška tijekom detaljnog pregleda pošiljke utvrđeno je da se pored redovno prijavljene robe u uvoznoj pošiljci nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija, kojom prilikom je privremeno oduzeta veća količina neprijavljene robe (tenisice, konzole za video igre i dr.), čija se vrijednost procjenjuje na iznos od oko 205.940 KM.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti će u okviru prekršajnog, odnosno kaznenog postupanja biti poduzete zakonom propisane mjere i radnje, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

(www.jabuka.tv)

www.jabuka.tv

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU