U Španiji za 24 sata 1.500 novih slučajeva zaraze korona virusom

U posljednja 24 sata korona virusom u Španiji zaraženo je više od 1.500 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zdravstvene vlasti Španije navode da je korona virusnim infekcijama zaraženo 5.753 osobe, od čega je gotovo 3.000 u glavnom gradu Madridu.

Do kasno u petak u Španiji je zabilježeno 120 smrtnih slučajeva od COVID-19.

Španske vlasti sastaje se u subotu kako bi proglasile dvosedmično vanredno stanje, dajući vladi posebne ovlasti koje uključuju i ograničavanje slobodnog kretanja.

Među mjerama koje bi trebale biti poduzete danas, a s ciljem suzbijanja širenja korona virusa, je i preuzimanje kontrole nad industrijama i privatnim objektima, uključujući privatne bolnice.

Stanovnici Madrida, gdje je veliki broj zaraženih, i sjeveroistočne Katalonije, probudili su se u subotu sa zatvorenim barovima i restoranima i drugim trgovačkim mjestima po nalogu regionalnih vlasti.

Londonska škola higijene i tropske medicine procjenjuje da Španija i Sjedinjene Američke Države trenutno imaju najveću brzinu prenosa u svijetu.

Učinci novih mjera poduzetih za suzbijanje širenja virusa do sada, tek se trebaju osjetiti ove sedmice. Petak je bio prvi dan da su sve škole u cijeloj zemlji zatvorene.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU