U subotu premijera duodrame „Ko smo?“

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je danas održana konferencija za medije povodom nastupajuće premijerne izvedbe predstave „Ko smo?“ u režiji Lane Delić i u produkciji Scene „Studio“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Premijerna izvedba predstave je zakazana za subotu, 17. april u 18.30 sati, a prva reprizna izvedba je zakazana za petak, 23. april u 18.30 sati na sceni u potkrovlju.

Na današnjoj konferenciji za medije su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, rediteljica i glumica iz predstave Lana Delić i glumac iz predstave Ibrahim Tatar.

Direktor Miroljub Mijatović je istakao kako je produkcijski segment Scena „Studio“ osnovan prije nekoliko godina kako bi se pružila mogućnost mladim rediteljima i mladim glumcima da se okušaju na scenama i da kreiraju nove scenske izvedbe koje će činiti dio redovnog repertoara Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Tako je nastala i predstava grupe autora „Ko smo?“, u režiji glumice Lane Delić. Mijatović je istakao kako je ovaj projekat okupio i mlade ljude koji su imali funkcije pomoćnika reditelja, inspicijenata, rekvizitera i okviru projekta je data šansa mladim ljudima da uče i rade na nastanku predstave. U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica ovo je čak šesta premijerna izvedba u 71. sezoni.

Rediteljica predstave i glumica Lana Delić je istakla da je ovo njena druga režija, te je vrijeme pandemije iznjedrilo nove ideje i da je sigurna da želi režirati nove predstave. Delić je istakla da je predstava nastala na osnovu dijelova iz dramskih tekstova „Ljubavnici“ Harolda Pintera, „Početnici“Vladimira B. Popovića i „Lutka“ Mire Gavrana. Također, u tekst predstave su implementirane dramatizirane scene iz filma „Intervju“Evana Goldberga i Setha Rogena, kao i dijelovi drugih tekstova koji se bave sličnom tematikom. Prema riječima Delić, „Ko smo?“ je duodrama koja se bavi odnosom bračnih parova, te stalnim pitanjima ko smo i šta želimo od svojih bračnih partnera. Predstava postavlja pitanja braka i ljubavi na komičan način.

Glumac iz predstave Ibrahim Tatar je naglasio da je ovaj projekat za njega bio veliki izazov sa obzirom na činjenicu da je još uvijek mlad za ulazak u bračnu zajednicu, ali je itekako svjestan dvojakosti ljudskih predstavljanja u životu. Kako je istakao, jedan život je privatni koji je suština, a drugi je život maske koji je javni i upravo kroz predstavu se ispituje odnos dvoje ljudi kroz dvojakost njihovog predstavljanja.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa važećim higijensko epidemiološkim mjerama.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU