U Travniku premijerno prikazan film ‘Na krovu svijeta Alagić’

Film o generalu Armije BiH Mehmedu Alagiću

Pred punom dvoranom Centra za kulturu u Travniku premijerno je prikazan film ”Na krovu svijeta Alagić” koji govori o akcijama oslobađanja teritorije Srednje Bosne od 1993. do 1995. godine, te predstavlja nevjerovatnu ličnost generala Mehmeda Alagića, komandanta Trećeg, a kasnije i Sedmog korpusa Armije RBiH.

u travniku premijerno prikazan film ‘na krovu svijeta alagić’
u travniku premijerno prikazan film ‘na krovu svijeta alagić’

Film je rađen u koprodukciji Udruženja Reakcija i Federalne televizije.

Film od zaborava nastoji sačvati akcije koje je general Alagić izvodio sa svojim saborcima. Među, njima je i Operacija Vlašić koja je bila među najzahtjevnijim akcijama Armije BiH, te je svakako promijenila tok rata.

„Bilo je čast služiti s generalom Alagićem, jer je on bio oficir s jasnom vizijom, koji je znao šta želi i šta hoće, a osnovni cilj je bio osloboditi Bosnu i Hercegovinu“, kazao je za Federalnu TV Salko Karajlić, bivši komandant Drugog bataljona 17. viteške slavne brdske brigade.

Mehmed Alagić (8. juli 1947 – 7. mart 2003) bio je ratni general Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tokom rata bio je komandant 3. i 7. korpusa Armije RBiH, a nakon rata obavljao je dužnost načelnika općine Sanski Most.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU