U Tursku stigao drugi konvoj Crvenog križa FBiH: Montiraju se stambeni kontejneri i montažne kuće

U Hatay i Kahramanmaras stigao je drugi konvoj humanitarne pomoći Crvenog križa Federacije BiH s robom za uspostavljanje kampova za prihvat osoba koje su ostale bez svojih domova. Jedan dio konvoja isporučen je u Hatayu gdje se delegacija Crvenog križa Federacije BiH sastala sa Baranom Akarom, voditeljem svih operacija Turskog Crvnog polumjeseca u Hatayu.

Drugi, dio konvoja koji čini 33 stambena kontejnera sa pratećom opremom i osam montažnih kuća isporučen je u Kahrmanmaras gdje se tokom dana vrši i montaža ove donacije.

– Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo na licu mjesta vidjeli kako robe koje smo dopremili zaista pomažu. Trenutno se montiraju stambeni kontejneri i montažne kuće koje je naš konvoj dovezao i tu će biti smješteno više od 100 ljudi. Upravo je ovo pokazatelj da je neophodno pomagati institucionalno, ali i kolika je snaga Međunarodnog Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – istakao je Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH.

– Naravno, još jednom se zahvaljujemo svim donatorima, ovog puta posebno Općini Kalesija, koji nam pomažu da pomognemo na što bolji i brži način – poručio je predsjednik Crvenog križa Federacije BiH Husein Kličić.

Delegacija Crvenog križa Federacije BiH predvođena predsjednikom i generalnim sekretarom boravit će u Turskoj još dva dana, gdje će nastaviti sa posjetama područja koje je pogodio zemljotres te će imati još niz sastanaka sa predstavnicima Crvenog polumjeseca Turske kako bi na što bolji način mogla pomoći stanovništvu Turske.

Inače, humanitarna pomoć u drugom konvoju prikupljana je na osnovu potreba Crvenog polumjeseca Turske, kao što je to bio slučaj i prvi put i kao što će to biti slučaj za treći konvoj, čiji je polazak planiran za naredni mjesec.

Podsjećamo, tokom mjeseca marta provodi se i kampanja „NISTE SAME za žene i djevojke u Turskoj i Siriji“, čiji je cilj prikupiti što više higijenskih paketa. Paket podrške može se ostaviti u svim lokalnim organizacijama Crvenog križa širom Federacije BiH.

Također, Crveni križ u Bosni i Hercegovini od samog početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM za stanovnitšvo ugroženo usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).Od početka akcije, putem žiro-računa i humanitarnog broja do sada je prikupljeno oko 500.000 KM.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU