22.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

U Tuzli najavljena ‘Združena pokazna vježba RGGF 2019’

U povodu obilježavanja ‘Oktobra – mjeseca zaštite od požara’ i Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, posvećenog borbi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, odnosno pojava koje nastaju djelovanjem prirodnih sila, Služba civilne zaštite Grada Tuzle organizuje niz aktivnosti. Prva od njih je združena pokazna vježba „RGGF 2019“ koja će se održati u četvrtak, 17. oktobra na lokaciji Rudarsko geološko građevinskog fakulteta Tuzla.

U vježbi će učešće uzeti službe zaštite i spašavanja Grada Tuzle, kao i drugi subjekti koji su, po prirodi posla kojim se bave, angažovani i u realnim situacijama: Služba civilne zaštite-Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla, Crveni križ Grada Tuzle, Služba hitne medicinske pomoći JZNU „Dom zdravlja“ Tuzla, RTV 7 Tuzla, MUP TK PU Tuzla, te zaposlenici i studenti Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli („RGGF“), koji su i domaćini ovoj vježbi, odnosno vježba se izvodi na objektu pomenutog fakulteta, koji se nalazi u Ulici Univerzitetska broj 2. Tim povodom, u ponedjeljak, 14.10.2019.godine, u 12.00 sati, u prostorijama RGGF Tuzla, upriličena je konferencija za medije, na kojoj su se obratili predstavnici Službe civilne zaštite, Odjeljenja za upravljanje rizicima od katasrofa i Profesionalne vatrogasne jedinice i RGGF.

Predstavnik Službe civilne zaštite Grada Tuzle, šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa Miralem Mulać, govorio je o ciljevima i značaju vježbe: “Glavni ciljevi su smanjenje rizika koji bi mogli ugroziti ljudske živote, smanjenje rizika gubitka infrastrukturnih objekata, smanjenje šteta u ekonomskom smislu i uspostavljanje međunarorne saradnje u ovoj oblasti. Ovakve vježbe su bitan element u razvoju sistema ranog upozoravanja. Grad Tuzla je do sada već mnogo učinio u tom pogledu. Prvi smo u Bosni i Hercegovini formirali Odjeljenje za upravljanje rizicima od katastrofa pri Službi civilne zaštite i kontinuirano radimo na prevenciji i edukaciji stanovništva. Posebno nam je drago što vježbu realizujemo u saradnji sa RGGF, jer se tu obučavaju inžinjeri sigurnosti, geolozi, građevinci, odnosno oni koji neposredno učestvuju u sistemu zaštite i spašavanja.”

„Naša je i zakonska i svaka druga obaveza da građanstvo što bolje pripremimo za slučajeve u kojima se mogu suočiti sa nekom od od prirodnih ili drugih katastrofa. U tu svrhu i narastajuće potrebe u svijetu zbog sve većih rizika koji se javljaju uglavnom uslijed antropoloških razloga tj. čovjekovih aktivnosti, mi smo suočeni sa potrebom da podignemo svjesnost od postojanja tih problema na viši nivo, ali i da intenzivno radimo na njihovoj prevenciji i smanjenju kroz rad na jačanju otpornosti zajednica prema njima. Na Rudarsko geološko građevinskom fakultetu, Univerziteta u Tuzli pokrenut je i postdiplomski studij u okviru Erasmus projekta pod nazivom “Upravljanje rizicima od katastrofalnih događaja i protiv požarni inžinjering” kako bi se odškolovali kadrovi koji će biti kadrovi u ovoj oblasti“, kazao je u svom obraćanju medijima prof. dr. Zvjezdan Karadžin, koordinator za odnose sa medijima u ovom projektu.

Zamjenik komandira Profesionalne vatrogasne jedinice, Senad Ahmetagić je najavio da će u vježbi prvi puta biti korištena i savremena oprema, kao što su termalna kamera i dron. Završna aktivnost obilježavanja Oktobra – mjeseca zaštite od požara i 13. oktobra, Međunarodnog dana smanjenja rizika od katasrofa, biće održana u subotu, 19.10. na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, u periodu od 11:00 do 13:00 sati, kada će pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice predstaviti zanimanje vatrogasac, postaviti će odgovarajući broj vatrogasnih vozila i vatrogasne opreme, sa ciljem prezentacije istih građanima grada Tuzle.Tom prilikom kroz razgovor sa vatrogascima građani će se moći informisati o vozilima i opremi koju vatrogasci koriste u svom poslu, kao i drugim, za njih interesantnim pitanjima.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU