U Tuzli obilježen Dan šehida (VIDEO)

 U Tuzli je danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, na brojnim spomen-obilježjima odata počast i položeni vijenci u povodu obilježavanja Dana šehida.

Pored posjeta šehidskim spomen-obilježjima, u okviru programa obilježavanja Dana šehida, u Čaršijskoj džamiji u Tuzli proučena je i hatma-dova.

Hafiz Ahmed-efendija Huskanović kazao je kako se obilježavajući ovaj dan odaje počast i dijeli saosjećanje boli i tuge s roditeljima šehida kojih je sve manje među živima.

– Svjesni smo da bol ne prestaje. Naših šehida se sjećamo najprije zbog svoje djece i mislim da je veoma važno da naša djeca znaju da su naši borci izgubili živote za svoju zemlju. Trebamo ih učiti da rat nikome ništa ne donosi dobro i da se rat više nikome ne ponovi – rekao je Huskanović.

Kako je istakao, obavezni smo da ih se sjećamo i najmanje što možemo učiniti je govoriti o njihovim životima i njihovim žrtvama.

-Oni su svojim životima udarili temelje ovoj našoj domovini. Mi sve što želimo jeste sloboda i zato je važno da danas pošaljemo poruku mira. Ko god u Bosnu dirne neka mu dragi Bog vrati onako kako je zaslužio – poručio je on.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftiluka tuzlanskog bit će održana u Čeliću, gdje je upriličena posjeta šehidskom mezarju u Ratkovićima i Vražićima, a tevhid i hatma-dova šehidima bit će proučeni nakon podne-namaza u džamiji u Vražićima.

Foto i video: FENA, (FENA) M.L.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU