6 C
Sarajevo
Srijeda, 20 listopada, 2021

U Tuzli predstavljena knjiga „100 godina Slobode“

 Knjiga „100 godina Slobode”, autora Almira Šećkanovića i Harisa Šahovića, predstavljena je večeras u tuzlanskom hotelu „Mellain“ u prisustvu velikog broja bivših i sadašnjih nogometaša, trenera i funkcionera Slobode, članova UG „Prijatelji Slobode“, te simpatizera sportskog kolektiva iz Tuzle, koji u ovoj godini obilježava stoljeće postojanja i djelovanja.

O knjizi su govorili novinari Adnan Krdžalić, Sinan Sinanović, te autor Šećkanović. Sudionike su pozdravili Mario Lovrić, uime UG „Prijatelji Slobode“, predsjednik UO kluba Sead Kozlić, a prigodnim riječima obratio se bivši igrač i član klupske uprave, 87-godišnji Vojo Milošević, ze više nogometaša starije generacije.

Autori su u prvom dijelu knjige govorili o istorijatu kluba, te jednom od osnivača Mitru Trifunoviću Uči, dok su u drugom skupili 50 priča s osobama koje su ostavile dubok trag u istoriji kluba, kao što su Aleksandar Ivoš, Fahrudin Avdičević, Anto Raos, Rade Jovičić, Bela Palfi, Momo Radović, Aleksandar Ivoš, Mustafa Hukić, Sakib Malkočević, Alen i Enes Mešanović, Dževad Šećerbegović, Mersed Kovačević i mnogi drugi.

U trećem poglavlju knjige objavljena su mišljenja sportista poniklih u drugim regionalnim klubovima i sportskih novinara iz BiH, govoreći o duelima sa Slobodom i o samom značaju tog kluba.

– Naša želja je da knjiga uđe u što više porodičnih domova u BiH, da postane obavezna literatura kada se govori o ovom klubu, te da se mlade generacije igrača shvate kako se voli i bori za crveno-crne boje kluba – rekao je Šećkanović.

Fahrudin Avdičević, nogometaš koji je odigrao oko 850 utakmica za Slobodu i po tome je rekorder, izjavio je za Fenu da će knjiga sačuvati od zaborava brojna imena igrača i ljudi koji su stvarali i afirmirali Slobodu.

– Prije deset godina predložio sam da se u Tuzli osnuje Muzej sporta, jer je toliko uspješnih sportista prodefilovalo kroz klub i RSD Slobodu, ali do sada na tom planu ništa nije urađeno. Veliki klubovi imaju svoje muzej sobe, a Sloboda je po svemu veliki klub. I ovom prilikom ponavljam ideju da se muzejom ili na drugi način sačuvaju dokumenti koji govore o slavnoj prošlosti kluba. Ne treba zaboraviti da je Tuzla nekada, prema statističkim podacima, bila druga u bivšoj Jugoslaviji po broju prvoligaških klubova u odnosu na broj stanovnika – kazao je Avdičević.

- Oglašavanje -

Nekada „oštri bek“ Tuzlaka, Rade Jovičić, koji se na početku bogate karijere proslavio „flasterom“ na Draganu Džajiću, legendi beogradske Crvene zvezde, sretan je što je ponovo vidio svoje nekadašnje suigrače.

– Teško je porediti Slobodu nekad i danas, jer je to nemoguće, a slobodan sam reći da nas nove generacije još nisu nadmašile. Nas su učili da moramo biti u službi kluba, te da se ne smijemo izdizati iznad njega. Igrali smo srcem, s velikim drugarstvom  i zajedništvom, a to je zato što nas je veliki broj ponikao u omladinskom pogonu Slobode – istakao je Jovičić.

Na promociji se okupio veliki broj nekadašnjih nogometaša, koji su došli iz BiH, Hrvatske i Srbije, te iz inozemstva, putem video snimka obratio se i koautor Haris šahović, kao i nekadašnji nogometaš i direktor Slobode, Aleksandar Ivoš.

Prikladne muzičke numere izvela je mlada violonistica Arwa Behlilović.

Knjiga “100 godina Slobode” štampana je u tiražu od 800 primjeraka, a publikovanje su pomogli UG “Prijatelji FK Sloboda” i Nogometni savez Bosne i Hercegovine.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima