U Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava

U subotu, 1.6.2019. godine, sa početkom u 21.30 sati, održana je vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite, gradonačelnika Jasmina Imamovića i službi zaštite i spašavanja Grada Tuzle, na kojoj je razmatrana aktuelna situacija na području grada Tuzle, uzrokovana obilnim kišnim padavinama koje su zadesile područje grada, kao i prijedlozi mjera na prevenciji i saniranju posljedica obilnih kišnih padavina.

Nakon što je razmotrio Informaciju Službe civilne zaštite Grada Tuzle, Gradski štab civilne zaštite je konstatovao slijedeće:

-da su nanosi iz vodotoka bili ogromni i uz veoma slabu protočnost, došlo je do izlijevanja vodotoka i nastupanja materijalne štete velikih razmjera, pri čemu je potrgan dio vodovodne mreže, oštećeni su pojedini mostovi, dijelovi korita i ceste na području grada Tuzle i po izvještaju sa terena ugroženo oko 50 objekata;

-prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kišne padavine se očekuju još najmanje u pet narednih dana odnosno do petka,07.6.2019. godine,

-aktivirano je desetak klizišta na području grada Tuzle, a u narednim danima zbog najave novih kišnih padavina realno je očekivati i druga klizišta,

S obzirom na predočene podatke, Gradski Štab civilne zaštite Tuzla predlažio je Gradonačelniku da donese Odluku o proglašenju  stanja prirodne nesreće od poplave, sa danom 1.6.2019.godine.

Ovom Odlukom nastavljaju se aktivnosti na provođenju akcije zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara i radovi na hitnoj sanaciji, određeni su subjekti i materijalno tehnička sredstva za njenu realizaciju i dr. Akcijom zaštite i spašavanja rukovodiće Gradski štab civilne zaštite Tuzla.

Na prijedlog gradonačelnika, Jasmina Imamovića, Gradski štab civilne zaštite Tuzla donio je slijedeće zaključke:

  • Da se odmah pristupi čišćenju vodotoka, opravci oštećenih mostova, puteva i druge infrastrukture, kao i da se pristupi sanaciji odrona i klizišta, te nastavi sa svim drugim aktivnostima na otklanjanju posljedica na terenu i sprječavanju eventualnih daljnjih štetnih posljedica, do kojih može doći u narednim danim zbog najave Federalnog hidrometeorološkog zavoda o nepovoljnim vremenskim uvjetima u vidu nastavka obilnih kišnih padavina.
  • Da JKP Komunalac Tuzla, nastavi sa odvoženjem otpada iz poplavljenog područja ,
  • Da JKP“Vodovod i kanalizacija“Tuzla, nastavi sa poslovima oko saniranja štete na vodovodnim cijevima kako bi se što prije uspostavilo normalno odvijanje vodosnabdijevanja, te do tada vrši prevoz vode cisternama,
  • Da JP Veterinarska stanica Tuzla, nakon čišćenja stambenih i pomoćnih objekata izvrši dezinfekciju,dezinsekciju, deratizaciju i deviperizaciju (DDDD).
  • Pozvati Savjete MZ-a, da animiraju građanje, da se uključe i preventivno djeluju na sprečavanju potencijalne štete, kao i da upoznaju građane sa aktivnostima koji će se provesti na popisu nastale štete i pristupe prikupljanju podataka i obradi na obrascu PR-Š, koji će dostaviti Komisiji za procjenu štete grada Tuzla.
  • Da Komisia za procjenu štete grada Tuzla, formira dvije podkomisije koje će krenuti odmah sa popisom štete na terenu.

Stoji na zvaničnoj web stranici grada Tuzle.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU