Utorak, 20 travnja, 2021

U USK-u nema ruku za dnevni red, a kamoli budžet

Skupština Unsko-sanskog kantona, nakon tri mjeseca pauze, zasjedat će u ponedjeljak, 12. aprila, kada bi trebao biti usvojen budžet, kako bi se finansijski deblokirao kanton. Problem je nepostojanje 16 ruku za usvajanje dnevnog reda, a kamoli najznačajnijeg dokumenta u godini. Do ponedjeljka radi se na rekonstrukciji postojeće vlade, ali istovremeno se ponovo radi na formiranju nove, i to kroz koaliciju SDA i SDP-a.

Iako mjesečno budžetske korisnike koštaju oko 50.000 KM, skupštinski zastupnici nisu redovno zasjedali tri mjeseca. Plaću za taj nerad uredno primaju. Zbog tog je nerada kanton bez budžeta i upitne su plaće i svi finansijski troškovi kantona. Iako u NES-u, liderskoj stranci Kantona 1, vjeruju da će budžet biti usvojen jednoglasno, zastupnici drugih parlamentarnih stranaka saglasni su samo u jednom – da budžet neće proći.

Kantonalna zastupnica Naše stranke Vildana Alibabić kaže kako neće podržati budžet: „Još ga nisam vidjela i apsolutno mi je omalovažanje inteligencije jer me pozivaju na pregovore oko budžeta koji ja nisam vidjela“.

- Oglašavanje -

Upravo je nepodržavanje zastupnice Naše stranke jedna od ruku koje nedostaju postojećoj većini. Stoga intenzivno rade na rekonstrukciji Vlade u kojoj bi bilo pet novih ministara.

„Mi vodimo razgovore sa bivšim parterima i nekim budućim – samo sa SDA i Laburistima tu i dalje neće biti razgovora“, kaže Agan Bunić, predsjednik Kluba NES-a u Skupštini USK-a.

Istovremeno, SDA – koja ima najviše zastupnika, ali je opozicija – vodi pregovore za novu Vladu. Uz zastupnicu Naše stranke i POMAK, računaju i na nezavisne Ekrema Prošića te Rasima Kantarevića. To je 13, a do 16 ruku žele uz SDP, kojem nude mandatarsku, odnosno premijersku poziciju.

„Bilo je i direktnih kontakata sa najodgovornijim ljudim iz SDP-a i u medijima smo rekli na šta smo spremni“, podsjeća SDA-ov zastupnik Jasmin Musić

U SDP-u za sada tek utvrđuju pazar jer, kažu, iako nude njima, i SDA ima zainteresiranih za premijersku funkciju.

„Neozbiljno je da jedna grupa unutar SDA pregovara neformalno i nudi mandatara, a jedna druga grupa preko medija nama nudi da mi damo mandatara, odnosno premijera“, pojašnjava SDP-ova zastupnica Fatka Kulenović.

Unutar SDP-a jedna struja želi sa NES-om u rekonstrukciju Vlade u kojoj dobijaju poziciju obrazovanja, ali gube zdravstvo. Upravo zato druga je struja spremna ići sa SDA da bi sačuvala zdravstvo i dobila premijersku funkciju. Taj je brak, međutim, nepoželjan u centrali, pa su za sada neodlučni. Do sjednice je sedam dana i jedno je sigurno – ne bude li 16 ruku za rekonstrukciju ove ili formiranje nove Vlade, neće ih biti ni za budžet.

federalna.ba

Izvorni članak

0 0 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -

IZDVAJAMO

0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x