U USK-u nema ruku za dnevni red, a kamoli budžet

Skupština Unsko-sanskog kantona, nakon tri mjeseca pauze, zasjedat će u ponedjeljak, 12. aprila, kada bi trebao biti usvojen budžet, kako bi se finansijski deblokirao kanton. Problem je nepostojanje 16 ruku za usvajanje dnevnog reda, a kamoli najznačajnijeg dokumenta u godini. Do ponedjeljka radi se na rekonstrukciji postojeće vlade, ali istovremeno se ponovo radi na formiranju nove, i to kroz koaliciju SDA i SDP-a.

Iako mjesečno budžetske korisnike koštaju oko 50.000 KM, skupštinski zastupnici nisu redovno zasjedali tri mjeseca. Plaću za taj nerad uredno primaju. Zbog tog je nerada kanton bez budžeta i upitne su plaće i svi finansijski troškovi kantona. Iako u NES-u, liderskoj stranci Kantona 1, vjeruju da će budžet biti usvojen jednoglasno, zastupnici drugih parlamentarnih stranaka saglasni su samo u jednom – da budžet neće proći.

Kantonalna zastupnica Naše stranke Vildana Alibabić kaže kako neće podržati budžet: „Još ga nisam vidjela i apsolutno mi je omalovažanje inteligencije jer me pozivaju na pregovore oko budžeta koji ja nisam vidjela“.

Upravo je nepodržavanje zastupnice Naše stranke jedna od ruku koje nedostaju postojećoj većini. Stoga intenzivno rade na rekonstrukciji Vlade u kojoj bi bilo pet novih ministara.

„Mi vodimo razgovore sa bivšim parterima i nekim budućim – samo sa SDA i Laburistima tu i dalje neće biti razgovora“, kaže Agan Bunić, predsjednik Kluba NES-a u Skupštini USK-a.

Istovremeno, SDA – koja ima najviše zastupnika, ali je opozicija – vodi pregovore za novu Vladu. Uz zastupnicu Naše stranke i POMAK, računaju i na nezavisne Ekrema Prošića te Rasima Kantarevića. To je 13, a do 16 ruku žele uz SDP, kojem nude mandatarsku, odnosno premijersku poziciju.

„Bilo je i direktnih kontakata sa najodgovornijim ljudim iz SDP-a i u medijima smo rekli na šta smo spremni“, podsjeća SDA-ov zastupnik Jasmin Musić

U SDP-u za sada tek utvrđuju pazar jer, kažu, iako nude njima, i SDA ima zainteresiranih za premijersku funkciju.

„Neozbiljno je da jedna grupa unutar SDA pregovara neformalno i nudi mandatara, a jedna druga grupa preko medija nama nudi da mi damo mandatara, odnosno premijera“, pojašnjava SDP-ova zastupnica Fatka Kulenović.

Unutar SDP-a jedna struja želi sa NES-om u rekonstrukciju Vlade u kojoj dobijaju poziciju obrazovanja, ali gube zdravstvo. Upravo zato druga je struja spremna ići sa SDA da bi sačuvala zdravstvo i dobila premijersku funkciju. Taj je brak, međutim, nepoželjan u centrali, pa su za sada neodlučni. Do sjednice je sedam dana i jedno je sigurno – ne bude li 16 ruku za rekonstrukciju ove ili formiranje nove Vlade, neće ih biti ni za budžet.

federalna.ba

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU