U Višegradu pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci žrtava nestalih u proteklom ratu

Na lokalitetu Okoliša, opština Višegrad pronađeni su posmrtni ostaci najmanje pet žrtava nestalih u proteklom ratu, a potraga se nastavlja, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Istražiteljica iz Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na terenu, na lokalitetu Okoliša, opština Višegrad, gdje po o nalogu postupajućeg tužioca i uz naredbu Suda BiH, koordinira rad svih službenih lica koja učestvuju u procesu ekshumacije i traženja nestalih lica”, saopšteno je iz Tužilštva BiH.

Na ekshumaciji su prisutni stalni sudski vještak-patolog, predstavnik Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, policijski službenici SIPA-e, a lokaciju osiguravaju policijski službenici PS Višegrad.

“Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize biti prebačeni u Gradsko groblje ‘Miljevići’ u Istočnom Sarajevu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u ovom predmetu do informacija i saznanja o lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci došlo zajedničkim i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA-e i INO BiH.

federalna.ba/AA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU