U vrtićima i školama ZDK-a počinje realizacija obaveznog predškolskog programa za 2.552 djece

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, sutra u vrtićima i nekim osnovnim školama u Zeničko-dobojskom kantonu počinje realizacija ovogodišnjeg Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za Zeničko-dobojski kanton (POPOiO) – potvrdio je Feni resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

POPOiO, koji će biti realiziran tokom 180 školskih časova, po tri časa dnevno, pohađat će 2.552 predškolske djece, koja bi 1. septembra ove godine trebala krenuti u prvi razred osnovne škole. Cjelogodišnji razvojni program (CRP), koji se tokom cijele godine realizira kroz boravak djece u vrtićima, pohađa 484 djece predškolske dobi te bi u tom kantonu jesenas u školske klupe trebalo sjesti ukupno 3.036 prvačića.

-Minule dvije godine nismo realizirali POPOiO, zbog pandemije koronavirusa. U budžetu ZDK-a za ove je namjene u ovoj godini izdvojeno 600.000 KM, a ja sam prošle sedmice potpisao ugovore s 14 javnih i privatnih predškolskih ustanova koje će realizirati ovaj program.

Ukupna vrijednost tih ugovora je oko 500.000 KM- kazao je ministar Kozlić, koji je najavio kako bi program trebao u potpunosti biti realiziran do kraja maja.

POPOiO bit će realiziran kroz 159 grupa i 62 kombinacije, a bit će angažirano 76 realizatora iz predškolskih ustanova i 58 iz osnovnih škola.

-Podatak o tačnom broju prvačića imat ćemo na samom početku školske godine, jer naša je obaveza da upišemo dijete nezavisno od toga koji je program pohađao. Tako je po zakonu. Očekujemo da nećemo imati bitniji pad broja upisanih prvačića u odnosu na prošlu godinu- ističe Kozlić.

Prošle je jeseni u školu u tom kantonu krenulo 3.024 prvačića, dok je septembru 2020. godine, u kojoj je već u martu prekinuta realizacija POPOiO-a, bilo upisano 3.229 prvačića.

Tako je, u odnosu na 2019. godinu, kada je zadnji put realiziran POPOiO te kada je u prve razrede osnovnih škola bilo upisano 3.442 prvačića, prošle  godine, a tako će biti i ove, oko 400 učenika manje u prvim razreda osnovnih škola u ZDK-u.

(FENA) D. V.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU