U ZDK-u nedostaje više od 200 policijskih službenika, raspisan konkurs

U ZDK trenutno nedostaje više od 200 policijskih službenika, a procjene su da bi ovaj broj u narednim godinama, zbog odlaska u penziju, mogao biti znatno veći. Kako bi se nadomjestio nedostatak onih čiji je osnovni zadatak štititi sigurnost građana ali i države, MUP ZDK jučer je objavio konkurs za prijem 105 policijskih službenika i mlađih inspektora.

Stotinu policijskih službenika i 5 mlađih inspektora od ove godine pojačat će snage MUP-a ZDK. Kandidati će morati biti spremni za zahtjevno psiho-fizičko testiranje provedeno pod strogim nadzorom. Do konačnog izbora slijedi konkursna procedura čiji pravilnik donesen 2019. godine nalaže isključivu transparentnost u odabiru kandidata.

“Taj pravilnik ostavlja i daje mogućnost maksimalno transparentnog prijema policijskih službenika, snimanje kamerom svakog teksta, svake fizičke provjere, testiranja općeg znanja koje je također u skladu sa softverskim rješenjem bez pogovora transparentno i pošteno”, kaže Benjamin Sinanović, ministar unutrašnjih poslova ZDK.

No, prijem novih policijskih službenika tek će donekle riješiti ključni nedostatak policijskih snaga u ovom kantonu. Procjenjuje se da će u naredne 3-4 godine biti penzionisano više od 400 policijskih službenika, a trenutna potreba je i za 140 državnih službenika i namještenika, za čiji prijem prethodna vlada nije dala saglasnost.

“Sa imenovanjem nove vlade ponovo smo započeli te aktivnosti i išli smo sa zahtjevom za odobravanje prijema 54 državna službenika namještenika, to je nešto što je vrlo značajno i bitno jer te pozicije državnih službenika i namještenika moramo nadomjestiti policijskim službenicima”, pojasnio je Rusmir Šišić, policijski komesar ZDK.

“Volja vlade jeste da već naredne godine krenemo u proceduru prijema barem 150 policijskih službenika gdje bi taj nedostatak na neki način bio nadoknađen”, dodaje Sinanović.

Primjetan je i odljev radne snage, ali i neravnomjeran odnos po općinama i gradovima kantona. Iako policijska stanica Centar Zenica bilježi konstantnu potrebu za radnom snagom, deficit policijskih službenika je izričito izražen u rubnim općinama kantona.

“Tu su prije svega policijske stanice Tešanj, Zavidovići, Maglaj, koji u prethodnim raspodjelama kadrova, mislim na prethodnu generaciju, su malo lošije prošli u svemu jer je bilo manje kandidata”, kaže Šišić.

Nakon što budu odabrani najsposobniji kandidati, uslijedit će i njihova obuka. No ono što je najvažnije je da će sa dodatnim policijskim snagama, baš kao i prethodnih godina, sigurnosna situacija u Zeničko-dobojskom kantonu biti na zadovoljavajućem nivou.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU