10.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

U Zenici izveden performans “Teatar na trgu”

Na Trgu Alije Izetbegovića sinoć je izveden performans „Teatar na trgu“, a radi se o jednosatnom spoju glumačke i performativne igre, muzike i plesa, kroz koji mlade glumice i glumci ukazuju na goruće probleme mladih u Bosni i Hercegovini, ali i na probleme koji tište naše društvo.

Naime, radi se o tome da je 40 mladih iz četiri grada sa četiri mentora pripremalo jedan performans koji govori u principu o tim mladim ljudima, o njihovim problemima, o svemu onome što njih nekako tišti, mori, ono o čemu su oni željeli da progovore, da tako kažem, da vrisnu glasno“, istakao je Nusmir Muharemović, direktor Studio teatra.

nusmir muharemović

Problemi koji najčešće tište mlade jesu nacionalizam, odlazak mladih u inostranstvo zbog nemogućnosti pronalaska posla u svojoj zemlji. Ovaj performas je imao za cilj da kroz mlade progovori o problemima mladih.

Rad na performansu je trajao četiri mjeseca, mlade glumice i glumci su kroz različite radionice sa profesionalcima iz teatarske umjetnosti učili osnove iz oblasti glume i pokreta.

Sa njima su radili Dženana Džanić, glumica Sarajevskog ratnog teatra, Lana Delić, glumica Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Oliver Jović, producent i dramski pedagog iz Travnika i Senad Milanović, glumac Jazavca iz Banja Luke. Ja sam tu bio neka vrsta umjetničkog koordinatora, Mirza Begović je koordinator projekta. Onako, jedna super ekipa je radila sa divnim ljudima i ja se iskreno nadam, ustvari vjerujem da će Zeničani i Zeničanke večeras uživati“, dodaje Muharemović.

„Teatar na trgu“ se provodi u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative, inicijative koju implementira Međunarodna organizacija za migracije, a koju finansira Austrijska razvojna agencija. (A. S.)

u zenici izveden performans “teatar na trgu”
foto: zenicainfo.ba

The post U Zenici izveden performans “Teatar na trgu” appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU