U Zenici projekti energetske efikasnosti za manje štetnih plinova i ljepši grad

Grad Zenica posljednjih godina uspješno realizuje projekte sufinansiranja postavljanja termo-izolacionih fasada na objektima kolektivnog stanovanja. Cilj je pružanje sistemske pomoći građanima u poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada što u konačnici doprinosi ljepšem izgledu grada, manjoj potrošnji energenata i emisiji štetnih plinova.

U 2017. godini finalizirana je izrada termo-izolacione fasade na četiri objekta, a za to je utrošeno 125.761,96 KM. Nastavkom projekta u 2018. godini Grad Zenica je, osim sufinansiranja postavljanja termo-izolacionih fasada, s ciljem uklanjanja i propisnog zbrinjavanja opasnog azbestnog otpada, sufinansirao i projekte zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča. Za izradu termo – izolacione fasade na pet objekata i zamjenu krova izrađenog od azbestnih ploča na 13 lokaliteta utrošeno je 216.156,85 KM.

Značaj projekata koje je sufinansirao Grad Zenica prepoznali su i građani. To je u konačnici rezultiralo sa sedam uspješno realizovanih projekata zamjene termo-izolacione fasade i 21 projekta zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča u 2020. godini. Za sufinansiranje tih projekata utrošeno je 362.639,49 KM.

– Evidentno povećanje interesovanja građana razlog je što će Grad Zenica, predvođena gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem koji je i bio zagovornik tih projekata, ove godine nastaviti kontinuitet u poboljšanju energetskih karakteristika i izgleda stambenih objekata da bi uslovi života građana bili bolji – navodi se.

Projekti poboljšanja energetskih karakteristika, osim objekata kolektivnog stanovanja, realizirani su i na nekoliko javnih objekata poput “Hrvatskog doma Kralj Tomislav”,  vrtića „Pinokio“ i „Dunja“ i „Doma mladih“. Ukupno je investirano u projekte energetske efikasnosti 740.930 KM, od toga je  325.346 KM novac Grada Zenica.

– Grad Zenica ranije je investirao i 542.019,33 KM za poboljšanje energetskih karakteristika objekata na čak 16 društvenih domova-domova mjesnih zajednica na području toga grada – ističe se.

Prepoznavajući prednosti ostvarene provođenjem mjera poboljšanja energetske efikasnosti, Grad Zenica realizovao je aktivnosti izmjene stolarije, portala i izloga na poslovnim prostorima u užem dijelu grada, u ulicama Maršala Tita i M.S.Serdarevića, kao i na poslovnim prostorima na kompletnoj zapadnoj strani stadiona ‘Bilino polje’, za što je utrošeno 140.107,15 KM.

– U cilju postizanja kontinuiteta u realizovanim aktivnostima u periodu 2019. i 2020. godine, sanirani su, renovirani i zamijenjeni krovovi na poslovnim prostorima vlasništvo Grada Zenica u ulicama M. S. Serdarevića i Željeznička (MZ Blatuša) u ukupnom iznosu od 51.480 KM – dodaje se.

Kao primjer pozitivnog rezultata provođenja mjera poboljšanja energetske efikasnosti navode “Hrvatski dom Kralj Tomislav” sa 11 posto prosječno ostvarenog smanjenja potrošnje električne energije  i smanjenje troškova potrošnje vode od 13 posto, u peridu 2017.-2019. godina.

Pozitivni rezultati ostvareni su u vrtiću “Pinokio”, uz smanjenje prosječnih troškova električne energije u period 2017. -2020. godina za 24,7 posto i troškova grijanja u istom periodu za 23,2 posto.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, tim projektima Grad Zenica značajno je poboljšao energetske karakteristika objekata bitnih za život i rad građana, što će i nastaviti.

– Povećano interesovanje građana i prepoznatljivost projekata iz oblasti poboljšanja energetske efikasnosti razlozi su za planiranje utrošaka novca u te svrhe za 2021. godinu. Pozivamo građane da se prijave na Javni poziv objavljen na službenoj stranici Grada Zenica (www.zenica,ba) ali i da u svakodnevnom životu naprave odabire koji vode boljoj energetskoj efikasnosti a imat će višestruke pozitivne efekte po okoliš – navode iz Grada Zenica.

Ulaganje u energetsku efikasnost, kao zbir mjera čiji je cilj korištenje minimalno moguće količine energije a da nivo udobnosti ostane očuvan, donosi brojne benefite. Istovremeno se smanjuju gubici u vidu toplote prostora ali i finansijski gubici, dok zagrijavanje prostorija postaje ekološki prihvatljivije.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU