20 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

U Zenici Seminar o pčelarstvu i online priručnik o dobrim pčelarskim praksama

Seminar o temi “Perspektive i razvoj pčelarstva” najavljen je za 13. novembar u Zenici. Organizator je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u projektu “Razvoj pčelarstva”, saopćeno je iz tog instituta.

Najavljeni učesnici su pčelari, proizvođači, predstavnici udruženja te stručnjaci koji brinu o zdravlju pčela, kvalitetu pčelinjih proizvoda i zdravlju ljudi.

Skup je podržalo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona.

Povodom ovog događaja, Institut za zdravlje i sigurnost hrane objavljuje online priručnik “Dobre pčelarske prakse” koji tretira pravilno postupanje u pčelarskoj proizvodnji, preradi pčelinjih proizvoda, higijeni hrane, rukovanju pčelinjim proizvodima i organskom pčelarstvu. Brošura je na internet prezentaciji Instituta, na web adresi inz.ba.

Taj priručnik na dvadesetak stranica izrađen je u projektu FARMA (Fostering agricultural markets activity – Poticanje aktivnosti na poljoprivrednim tržištima) u organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj, Vlade Sjedinjenih Američkih Država te Vlade Kraljevine Švedske i Švedske međunarodne razvojne agencije SIDA.

Prema najavi, predavači na seminaru bit će: doktor veterinarske medicine Benijamir Haurdić koji će govoriti o temi „Dobra higijenska i dobra pčelarska praksa“, prof. dr. Behija Dukić o temi “Klimatske promjene i bolesti pčela, dr.sc. veterinarske medicine Violeta Santrač čija je tema „Vitalnost u odnosu na učešće patogena u pčelinjoj zajednici i dijagnostička potreba“ te prof.dr. Midhat Jašić koji će izlagati o temi „Apiterapijska svojstva pčelinjih proizvoda“.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU