30 C
Sarajevo
Subota, 25 lipnja, 2022

  U Živinicama predstava ‘Šta se bijeli u gori zelenoj?’ po motivima Hasanaginice

  U nastavku teatarske revije “Četvrtkom u pozorište” sutra će na velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra Živinice biti odigrana dokumentarno-igrana drama “Šta se bijeli u gori zelenoj”, nastala u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra ANKATA.

  Riječ je o duo drami rađenoj po motivima Hasanaginice i djela autora – A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić, dok dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović, saopćeno je iz JU BKC-a Živinice.

  Kahrimanović Hasanaginicu koristi kao simbol kroz koji tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo bh. društva nego civilizacije uopće.

  Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka, redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.

  U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad kreativnim procesom potpisuje vanredni profesor Damir Altumbabić. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU