22 C
Sarajevo
Utorak, 24 svibnja, 2022

  Ubjedljivo najveće plaće u Sloveniji, najmanje u Makedoniji, Albaniji i Srbiji

  Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plaće u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Albaniji i Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

  Prema posljednjim dostupnim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plaća u toj zemlji iznosi 1.108 eura. Istovremeno, to je jedina plaća u zemljama u regiji koja premašuje “magični iznos” od 1.000 eura.

  Prosječna plaća u Sloveniji je dvostruko veća od prosječnih zarada u skoro svim zemljama regiona Balkana, isključujući Hrvatsku. Poslije Slovenije slijedi upravo Hrvatska, još jedna članica Evropske unije iz regiona, u kojoj, kako pokazuju zvanični podaci Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća iznosi 6.470 kuna, odnosno 873,9 eura.

  Potom slijedi Crna gora u kojoj je, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore – Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu 2019. godine iznosila 511 eura. Najniže prosječne plaće u regionu su zabilježene u Makedoniji i Albaniji, dok su Srbija i Bosna i Hercegovina malo iznad njih po pitanju novčanih primanja građana.

  Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH za drugi kvartal 2019. godine iznosila je 918 KM, ili 469,3 eura. Prema tome, prosječna plaća u BiH je trenutno za oko 638 eura manja nego u Sloveniji, zemlji u kojoj radnici primaju najvišu prosječnu plaću na Balkanu.

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto plaća u Srbiji u junu ove godine iznosila je 53.633, ili 454,7 eura. Posljednji dostupni podaci Instituta za statistiku Albanije pokazuju da prosječna neto plaća u toj zemlji iznosi 51.531 albanski lek, odnosno 423,1 euro. I na samom kraju, najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plaća u toj zemlji u junu ove godine iznosila 25.205 denara ili 409,8 eura.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA