Ubojica imao pozamašan dosje i zabranu prilaska žrtvi – TNTportal.ba

Iz MUP-a Županije objavili su detalje i okolnosti femicida u Sarajevu u kojem je u ponedjeljak navečer ubijena Emira Maslan.

Kako navode, slučaj im je postao poznat nakon što je oko 14:20 sati u Policijsku postaju Novi Grad došao građanin koji je prijavio da se njegova uposlenica Emira Maslan nije pojavila na poslu i da se ne javlja na telefon te izrazio zabrinutost za njenu sigurnost.

Odmah su na mjesto stanovanja Emire, u Ulici Bosanska, područje općine Novi Grad, upućeni policijski službenici, koji su uz pomoć stručnih osoba otvorili zaključana vrata stana. U unutrašnjosti stana zatečeno je beživotno žensko tijelo.

Na lice mjesta došla je ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Županije Sarajevo, koja je u 15:00 sati konstatirala smrt žene, za koju je utvrđeno da se radi o Emiri Maslan, rođenoj 1992. godine.

O svemu navedenom putem telefona, obaviještena je dežurna tužiteljica Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo koja je izašla na mjesto, te zajedno s policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije, i uz nazočnost sudskog vještaka medicinske struke, izvršila očevid, od 17:15 do 20:15 sati, nakon čega je beživotno tijelo Emire Maslan po naredbi dežurne tužiteljice prevezeno u proskturu Bare, gdje će biti izvršena obdukcija.

Na osnovu prikupljenih saznanja te saslušanja više svjedoka, došlo se do informacija da je žrtva u navedenom stanu boravila s djetetom, koje je stekla u izvanbračnoj zajednici s muškarcem Anelom Bećirovićem, s kojim je do prosinca 2022. godine živjela na adresi u Ulici Aleja Lipa, općina Novo Sarajevo, kada ju je Služba socijalne zaštite Novo Sarajevo izmjestila prvobitno u sigurnu kuću, a potom u stan u Ulici Bosanska, općina Novi Grad Sarajevo.

Daljnja saznanja su ukazivala da ubojica boravi u stanu na adresi u Ulici Aleja Lipa, općina Novo Sarajevo, kao i da povremeno boravi na području općine Centar Sarajevo.

U ponedjeljak, 13. studenoga 2023. godine, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno kazneno djelo Ubojstvo iz člana 166. KZ FBiH na štetu E.M., uz predhodnu suglasnost tužiteljice Županijskog tužiteljstva ŽS, formirani su operativni timovi policijskih službenika Sektora za policijsku podršku i Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Županije Sarajevo koji su istovremeno pokrili obje lokacije, navodi se iz MUP-a KS.

Uz pribavljenu usmenu naredbu dežurnog suca za prethodni postupak Županijskog suda u Sarajevu, u 18:40 sati izvršen je nasilan ulazak u stan u Ulici Aleja Lipa, općina Novo Sarajevo. Prvo je pronađeno i evakuirano dijeteneozlijeđeno, koje su pregledali liječnici i preuzeli službenici Službe socijalne zaštite JU “Županijskog centra za socijalni rad”.

U stanu je zatečen muškarac, za kojeg je utvrđeno da se radi o Anelu Bećiroviću, a koji je tom prilikom bio naoružan pištoljem, prijeteći da će se ubiti, istovremeno zahtijevajući od policijskih službenika da mu se ne približavaju.

Policijski službenici Sektora za policijsku podršku i Sektora kriminalističke policije, u cilju zaštite života A.B., zaštite života nazočnih policijskih službenika, kao i zaštite sigurnosti građana užeg i šireg lokaliteta, poduzeli su sve neophodne kriminalističko-taktičke, te operativne mjere i radnje kako bi se imenovani stavio pod kontrolu i onemogućio u iskazanoj namjeri upotrebe vatrenog oružja, te se otpočelo s pregovorima s imenovanim, a kako bi isti odložio oružje. Na mjestu je za potrebe pružanja hitne medicinske pomoći angažirana mobilna ekipa ZZ HMP Županije Sarajevo, kažu iz sarajevske policije.

Sarajevo: Ubio suprugu koja ga ja napustila, specijalci spasili dijete

Poduzete mjere su u 19:55 sati rezultirale neutraliziranjem neposredne prijetnje za upotrebu vatrenog oružja, gdje je oružje na siguran način oduzeto od Bećirovića, a on je stavljen pod punu kontrolu te je uhićen nakon pružanja liječničke omoći.

U cilju rasvjetljavanja i dokumentiranja navedenog kaznenog djela, policijski službenici Odjeljenja za krvne, seksualne delikte i ratne zločine izvršili su pretresanje stana u Ulici Aleja lipa, općina Novo Sarajevo i motornog vozila marke Volkswagen, model Golf, koje je koristio osumnjičeni, kojom prilikom su pronađeni određeni predmeti i tragovi koji će se koristiti u daljnjem tijeku kaznenog postupka.

Nakon izvršenih hitnih radnji dokazivanja, osumnjičeni je smješten u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a ŽS, dok će u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a ŽS biti nastavljena daljnja kriminalistička obrada nad istim u cilju dokumentiranja i rasvjetljavanja navedenog kaznenog djela, navode iz MUP-a.

Izvršenim provjerama u raspoloživim bazama, za vatreno oružje – pištolj, koje je pronađeno kod osumnjičenog i privremeno oduzeto 13. studenoga 2023. godine, utvrđeno je da za istim nije raspisana potraga, niti je predmetno oružje registrirano po bilo kom osnovu.

Izvršenim provjerama u Kaznenoj i operativnoj evidenciji koja se vodi kod MUP-a Županije Sarajevo, za Anela Bećirovića, rođenog 1989. godine u Sarajevu, utvrđeno je da je imenovani ubilježen kao osuđivan za kazneno djelo:

  • iz članka 222. stav 1. KZ FBiH Nasilje u obitelji, presudom Općinskog suda u Sarajevu od 26. lipnja 2023. godine na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca, dok je u Operativnoj evidenciji MUP-a Županije Sarajevo evidentiran ukupno sedam puta, i to za kazneno djelo iz člana 359. KZ FBiH Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti,
  • iz članka 183. KZ FBiH Ugrožavanje sigurnosti,
  • iz članka 239. KZ FBiH Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga,
  • iz članka 238. KZ FBiH Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga,
  • iz članka 222. Nasilje u obitelji.

Kod mjesno nadležnih PU Novo Sarajevo i PU Novi Grad, utvrđeno je da je Općinski sud u Sarajevu izdao Rješenje od 15. prosinca 2022. godine kojim se prema Anelu Bećiroviću izriču zaštitne mjere:

  1. Zabrana približavanja žrtvi nasilja u obitelji, nevjenčanoj supruzi Emiri Maslan, na udaljenosti od 500 metara, u trajanju od 24 mjeseca
  2. Zabrana uhođenja i uznemiravanja osobe izložene nasilju, u trajanju od 24 mjeseca
  3. Obavezan psiho-socijalni tretman nasilne osobe – Anela Bećirovića, u trajanju od šest mjeseci, a sve od dana donošenja Rješenja.

Za provođenje naloženih mjera Sud je odredio: Centar za socijalni rad Općine Novo Sarajevo u suradnji s JU Domovi Zdravlja Sarajevo, RJ Novo Sarajevo, Centar za mentalnu rehabilitaciju na čijem području počinitelj nasilja ima prebivalište.

Provjerama u navedenim Policijskim upravama konstatirano je da je postupano po navedenom Rješenju Općinskog suda u Sarajevu.

Policijski službenici Odjela za krvne, seksualne delikte i ratne zločine nastavljaju rad na dokumentiranju navedenog kaznenog djela.

BiH ima dvije SOS linije i obje su besplatne i aktivne za pozive. Za savjet što da radite, pozovite ili 1265 za FBiH ili 1264 za RS da biste dobili prvostupanjsku psihološku i socijalnu podršku. Da biste prijavili nasilno djelo, pozovite policiju na broj 122.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

www.jabuka.tv

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU