Ubrzati aktivnosti na uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao je nadležne institucije da dostave potrebna mišljenja na odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine, kako bi Vijeće ministara BiH na prvoj narednoj sjednici moglo razmotriti ovaj prijedlog.

– ‘Drugi put apelujem na nadležne institucije, jer zaista ne razumijem njihovu potrebu da usporavaju zakonske procedure. Nedopustivo je da više od 20 dana čekamo da dostave neophodna mišljenja. Mi moramo hitno reagovati na opravdane zahtjeve domaćih proizvođača, jer je njihova proizvodnja posebno ugrožena u aktuelnim epidemiološkim uslovima. U takvim okolnostima, nedopustivo je da naši poljoprivrednici dodatno budu žrtve bespotrebnog odugovlačenja procesa – poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH još nisu dostavljena mišljenja dvije institucije, bez kojih nije moguće uputiti prijedlog uvođenja pomenutih zaštitnih mjera na razmatranje Vijeću ministara BiH.

– Očekujem da institucije ozbiljno pristupe ovom pitanju i u što kraćem roku dostave mišljenja. Namjera mi je da već ove sedmice, na sjednici u srijedu, Vijeću ministara BiH predložim uvođenje prelevmana i carinskih stopa na dvije godine, vjerujući da će moje kolege ovog puta podržati predložene mjere u najboljem interesu domaćih proizvođača – naglasio je Košarac.

Podsjeća da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastavlja sa započetim konsultacijama sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

– Moramo zaštititi domaće primarne proizvođače od nelojalne konkurencije izvana. Uvođenje prelevmana i carinskih stopa na uvoz najbolji je način da se izađe ususret njihovim zahtjevima i omogući nastavak i razvoj proizvodnje. To je osnovni razlog zbog kojeg insistiram na zaštitnim mjerama i zbog kojeg ću glasati za njihovo uvođenje na Vijeću ministara BiH – zaključio je Košarac.

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU