Učenici iz Travnika svjesni koliko je važna kupovina domaćih proizvoda

Koliko je važna kupovina domaćih proizvoda svjesni su i učenici Mješovite srednje škole „Travnik“, koji su u okviru projekta “Kupujmo domaće, gradimo BiH” napisali odličan tekst. Naime, ovo je dokaz da su i mladi svjesni kako se jača privreda, otvaraju nova radna mjesta, osigurava razvoj ekonomskog sektora, te stvara kvalitetniji zdravstveni i obrazovni sistem.

Tekst prenosimo i cijelosti:

Mi smo učenici Mješovite srednje škole „Travnik“ i ovim putem želimo skrenuti pažnju na važnost doprinosa ideji izgradnje Bosne i Hercegovine kroz kupovinu domaćih proizvoda. Ovom problemu potrebno je ozbiljno pristupiti i uticati na svijest građana.

Jedini mogući način zaštite domaće proizvodnje i povećanja bruto nacionalnog proizvoda jeste kupovina domaćih proizvoda i investiranje u domaće proizvođače. Građani Bosne i Hercegovine trebali bi u svakoj prilici kupovati domaće proizvode i tako razvijatisvoju domovinu na ekonomskom planu.

Značaj domaćih kompanija i njihov doprinos u snabdijevanju tržišta posebno je došao do izražaja sada u vanrednoj situaciji, za vrijeme pandemije. Kupovinom domaćih proizvoda jačamo privredu, otvaramo nova radna mjesta, osiguravamo razvoj ekonomskog sektora, stvaramo kvalitetniji i zdravstveni i obrazovni sistem, stvaramo i održavamo povjerenje stranih investitora za ulaganje u ekonomski stabilno tržište.

Konkretnije pojašnjeno; kada kupimo domaći proizvod u vrijednosti od 10 KM, od toga 8 KM ostaje u Bosni i Hercegovini, a kada kupimo uvozni, strani proizvod u istoj vrijednosti, u Bosni i Hercegovini ostaju samo 2 KM.

Međutim, kada su u pitanju cijene domaćih proizvoda, troškovi proizvodnje su veći kada je njen obim manji. Iz tog razloga je potrebno malim proizvođačima dati dovoljno vremena zarast i razvoj, a na taj način bi i cijene proizvoda bivale niže.

Ovim putem apelujemo na sve odgovorne osobe u vlasti da poduzmu odgovarajuće korake u rješavanju ovog gorućeg problema, da ulože napor u revitalizaciju starih preduzeća i otvaranju novih, da pomognu domaćim poduzetnicima, a građanima ove zemlje omoguće kvalitetan i provjeren proizvod.

Potrebni su konkretni koraci, a ne samo prazna obećanja. Odgovornost za rješavanje ovog problema počinje kao individualna, a završava kao kolektivna. Samo zajedničkim trudom i zalaganjem možemo riješiti ovaj problem.

Ako želite bolje danas, i još bolje sutra za svoju porodicu i sebe, onda u trgovini obavezno pogledajte gdje je to što kupujete proizvedeno. Proizvedeno u Bosni i Hercegovini mora biti naš prvi izbor.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU