Učenici u RS-u sutra se vraćaju u školske klupe

Nastava u Republici Srpskoj od sutra će se odvijati u prostorijama osnovnih i srednjih škola, a bit će nastavljene i sve sportske i druge aktivnosti školske djece i omladine.

Ovo će biti urađeno u skladu sa zaključkom Vlade RS-a od 17. augusta i planom organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona od 24. augusta.

“Redovno organizovanje proširenog programa, produženi boravak i jutarnje čuvanje, nastaviće se od 2. novembra”, navodi se u saopštenju Republičkog štaba za vanredne situacije.

Također, ovim zaključkom se zadužuju sve vaspitno-obrazovne ustanove i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave da u skladu sa epidemiološkom situacijom redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture, te da, ukoliko bude potrebno, dostave prijedlog za obustavljanje nastave u osnovnim i srednjim školama i prelasku na odvijanje nastave na daljinu.

“Prijedlog za obustavljanje nastave u školama može da obuhvata sve škole na području određene jedinice lokalne samouprave ili samo određene škole sa ili bez područnih odjeljenja”, pojašnjava se u saopštenju nakon sjednice Štaba održane u petak, 30. oktobra.

Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod da u slučaju organizovanja nastave na daljinu obezbijede podršku za takvo odvijanje nastave putem Јavnog RTRS servisa i elektronskih sredstava komunikacije.

Republički štab je donio i zaključak o izmjenama zaključka o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, kojim se do 16. novembra ograničava radno vrijeme od 6.00 do 22.00 sati svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost /benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i slično/.

To se odnosi i na priređivače igara na sreću/kladionice, automat klubovi, kazina, tombole, navode iz Štaba.

Takođe, do 16. novembra od 22.00 do 6.00 sati dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Republički štab za vanredne situacije donio je i zaključak o donaciji lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju javnim zdravstvenim ustanovama, kao i zaključak o prihvatanju donacije lične zaštitne opreme Delegacije Evropske unije u BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU